slika baner 9f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Глаголски прилог садашњи

Познавајући њега, верујем да ће имати довољан број бодова на такмичењу, или: Познајући њега, верујем да ће имати довољан број бодова на такмичењу – која од ових реченица делује исправно?

Исправан облик глагола познавати у глаголском прилогу садашњем је познајући, а не познавајући зато што се глаголски прилог садашњи гради од 3. лица множине презента (који гласи познају, а не познавају) и наставка -ћи. Слични примери: очекујући (не очекивајући), њишући (не њихајући), плачући (не плакајући), предајући (не предавајући), јашући (не јахајући), итд.

Eво и примера још једне чешће грешке при употреби овог глаголског облика:

Шта је овде грешка? На први поглед све делује да је у најбољем реду, али - не дајте се преварити. Када мало боље погледате, Милош је рекао да се стакло наслањало, пало и посекло Лазару руку јер, када обрнемо његову реченицу, она гласи „Стакло је пало и посекло Лазару руку, наслањајући се на прозор.“ Петар је, наравно, хтео да каже како је Лазар, наслањајући се на прозор, пао и посекао руку на стакло.

Дакле, свака радња исказана глаголским прилогом садашњим се преписује субјекту, као нпр и: Марија је правећи колаче пала са столице. Дакле, Марија је и правила колаче и пала са столице. Или: Иван је шетајући срео старог друга. Иван је и шетао и срео друга.

Јелена Лазић, Александра Малетић, Анђела Рашић и Барбара Симић

.