slika baner 6f.png
User Rating:  / 3
PoorBest 

Како одабрати факултет?

Приликом доношења одлуке треба да пођеш од својих интересовања и да што прецизније одредиш шта је то што ти се допада у неком занимању. Веома је важно да се упознаш са различитим занимањима, јер да бисмо знали шта бирамо, морамо знати шта се све нуди. Набавите листу свих факултета са свим смеровима, затим саставите листу својих фаворита. Запамти: више алтернатива – већа шанса за упис!
Потрудили смо се да вам дамо одговоре на најчешће постављена питања. Надамо се да ће вам наши савети бити од велике помоћи!

Да ли је избор занимања једна од најважнијих одлука у животу?
Да! Да бисмо били сретни и успешни у животу, важно нам је задовољство које нам посао доноси. Психолози сматрају да је то једна од две најважније одлуке у животу (поред избора партнера).

Како се могу информисати о занимањима?
Пожељно је да сe користи више различитих извора. Ми смо један од њих! На нашем сајту постоје линкови који ће вас директно одвести на сајт универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Косовској Митровици и Шапцу. Пажљиво погледајте сајтове свих факултета за које сте заинтересовани и идите директно на одређене групе где ћете наћи план за основне студије. Топло вам препоручујемо сајт Филолошког факултета универзитета у Београду, Катедра за библиотекарство и информатику и Катедра за српску књижевност и језик.

Колико информација је довољно?
Што више то боље… Важно је да знаш на ком се факултету налази одређена катедра, који се предмети изучавају, колико дуго трају студије, колико ће вас коштати студирање итд. У данашње време веома је важна информација о могућностима запошљавања, напредовања у каријери, заради…

Да ли послушати савет родитеља?
Сигурно је да те они највише воле и да највише брину о теби. Поставља се питање да ли они заиста знају шта је најбоље за тебе? Увек се треба посаветовати са родитељима, јер су можда они управо баш ти који нису имали потребне информације у време када им је то било најпотребније...зато послушајте више мишљења по онда одлучите!

Да ли су важни школски предмети?
Наравно! Сви ми имамо предмете које волимо, а којe не. У суштини треба да избегаваш занимања у којима је битно знање из области које не волиш. Важно је да се одлучиш за занимања на основу твојих интересовања.

Да ли ћу погрешити?
Ако изабереш занимање и упишеш се у школу на основу размишљања типа: тај факултет ми је најближи, исто ће уписати мој друг или ово је животни сан мојих родитеља…дефинитивно ћеш погрешити! Ако сте пажљиво прочитали наш текст и темељно се информисали о универзитетима у Србији нећете погрешити…

Запамти да нико није способан за све, али су сви способни за нешто.

На овој страници су вам дати линкови универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Косовској Митровици.

Уколико ипак решите да своје школовање наставите у свом граду ми вам препоручујемо Високу технолошку школу струковних студија, Високу пољупривредну школу струковних студија и Високу школу струковних студија за васпитаче. Студирање у свом граду може бити и те како забавно. Свакодневни одласци у школу са друштвом из детињства, останак са родитељима, мамина кухиња уместо студентске мензе, лакше размењивање информација о професорима и испитима... Размислите само колико труда и времена адаптације сте уштедели останком код куће. Наш град је град омладине и забаве, зато главу горе и напред у нове авантуре. Искористите своје слободно време у праве сврхе, пронађите своје право ја!

{fastsocialshare}

.

 
 

 

 

 

 

 

Водич кроз свакодневницу

Како одабрати факултет

 

Београд

Универзитет у Београду

 

Нови Сад

Универзитет у Новом Саду

 

Крагујевац

Универзитет у Крагујевцу

 

Ниш

Универзитет у Нишу

 

Косовска Митровица

Универзитет у Приштини

 

Шабац

http://www.vtssa.edu.rs/

http://www.vivasabac.edu.rs/

http://vpssa.edu.rs/

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет