slika baner 5f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Да ли је младост без алкохола могућа?

 

Младост је раздобље експериментисања и обликовања идентитета. Период у коме млади траже себе. Истраживања показују да млади претежно проводе време забављајући се. Основни вид забаве младих су забаве уз присуство већих количина алкохолних пића. Ако нема доста пића, журка није успела. Сутрадан се сумирају искуства: ко је колико и шта пио и шта је радио, да ли се сећа како је отишао кући или не. Алкохол нарушава здравље младог човека и спречава његов нормалан физички и психички развој. Алкохолна пића делују на нервни систем, паралишући његове више нервне функције које обезбеђују физичку и психичку контролу рада и понашања човека. Долази до ослобађања нижих центара, што доводи до доброг расположења, осећања снаге, доживљаја нечег лепог, итд. Због оваквог ефекта алкохолна пића се употребљавају умерено или у прекомерним количинама. Ако се пијење настави, онда се критичност сасвим смањује, па почиње грубо, социјално неприхватљиво понашање и човек постаје смешно-жалосна креатура. У најтежем степену пијанства, услед парализе нервних центара, долази до поремећаја спретности покрета. Тада настаје саплитање језиком, тетурање, психичка отупелост, а могу да се јаве и краћи или дужи периоди помућења свести када се филм прекида и човек се ничег не сећа. Ако се попију изузетно велике количине алкохола, нарочито ако се то учини нагло, долази до акутне парализе виталних центара у мозгу и продуженој мождини која доводи до тешког тровања, дубоког бесвесног стања и до смрти.
Употреба алкохола међу тинејџерима може имати озбиљне последице на њихово физичко и ментално здравље, а то су мамурлук, анти-социјална понашања, пушење и узимање дрога, несигуран секс, тровање алкохолом, прерана смрт итд. Ако тинејџер пије пре него што напуни 15 година, он има 4 пута већу вероватноћу да развије завист од алкохолизма, 7 пута већу вероватноћу да ће бити учесник саобраћајне несреће, 11 пута већу вероватност да ће претрпети ненамерне озледе након пијења.
Постоје четири ствари које можете учинити како би одгодили тинејџерско пијење, а то су: разговарајте и пажљиво слушајте свог тинејџера, имајте породична правила, будите упознати са тиме где се налази, ако пијете алкохол будите одговорни и размислите о свом пијењу.
Разлози због којих тинејџери пију су различити, а ми ћемо навести само неке од њих, имитација одраслих, желе бити прихваћени у друштву, алкохол чини да се осећају старијим, мисле да ће лакше решити своје проблеме...
Тинејџери уче о алкохолу кроз властита искуства и путем посматрања ефеката пијења на породицу, пријатеље и заједницу.

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет