slika baner 8f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Твој први одлазак код гинеколога

Не знаш како изгледа гинеколошки преглед и шта да очекујеш? Не брини, све су жене прошле кроз те “муке”. Одлазак код гинеколога је нешто што би требало доживљавати као дужност према свом телу, јер у питању је твоје здравље, зар не?

Многобројни су разлози одласка код гинеколога:

 • бол у подручју полног органа, нередовне и болне менструације,
 • ради контрацепције,
 • ако крвариш после полног односа,
 • због непланиране (или планиране) трудноће,
 • ако имаш 16 година, а још ниси добила менструацију,
 • ако имаш више од 18 година, а никада ниси била код гинеколога,
 • ако имаш болове у доњем делу стомака,
 • ако имаш било какве поремећаје менструалног циклуса и сл.,
 • ако ти изостане менструација, а имала си однос без заштите,
 • због појачаног или неуобичајеног вагиналног секрета,
 • ако осетиш свраб у подручју спољашњег дела полног органа,
 • да би се обавестила о свему што те интересује.

Када уђеш у гинеколошку ординацију потребно је да се иза паравана скинеш, а ако си стидљива најбоље је да за преглед обучеш неку дужу мајицу или сукњу како ти не би било непријатно, јер за све има решење! У случају да још ниси имала први сексуални однос, твој гинеколог неће направити класични вагинални преглед, већ ректални (кроз дебело црево). Понекад се и прегледом само спољњег дела вагине може установити узрок твог проблема.

Постоји неколико врста гинеколошких прегледа: класични преглед руком, инспекција (преглед голим оком), ултразвучни преглед унутрашњих гениталних органа, узимање брисева, колпоскопски преглед (колпоскопија-преглед грлића материце), цитолошки преглед (познат је и под називом Папаниколау (ПАПА) тест и представља микроскопски преглед ћелија које се добијају брисевима са грлића материце и из његовог канала; користи се за откривање запаљења грлића и разних промена на грлићу (премалигних и малигних, то јест, злоћудних) и веома је важан за процену здравственог стања). Два дана пре одласка на преглед не би смела да испираш унутрашњост вагине нити да користиш спермицидне креме или таблете јер оне могу да сакрију евентуално измењене ћелије. Цитолошки преглед требало би радити једном годишње, (уз колпоскопију) почев од 21. године или најкасније три године после ступања у сексуалне односе. Након три негативна колпоскопска налаза, колпоскопија се може проредити на три године.

Важно је да знаш да до рака грлића материце најчешће долази путем инфекције једним од типова сексуално преносивог вируса – хуманог папилома вируса (ХПВ), а велики фактори ризика још су и рано ступање у полне односе (пре 18. године), полни односи без кондома, често мењање партнера, ретке контроле код гинеколога, оболевање од неке друге полне болести и пушење.

Недовољно информисаним тинејџерима водич Књига за девојке...и њихове момке, Виолете Бабић, помоћи ће да сазнају много тога о неопходности коришћења контрацептивних средстава, евентуалној трудноћи и полно преносивим болестима.

{fastsocialshare}

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет