slika baner 3f.png
User Rating:  / 3
PoorBest 

Како да учимо једни од других

Искуство наше сараднице Јелене Милошевић

У животу често много тога, и лепог и ружног, дође неочекивано - уђете онако, а онда схватите да се баш ту за вас отвара читава лепеза могућности и да нисте тек тако баш ту доспели. Тако сам ја отишла у Америку код лекара специјалисте за ФОП (изузетно ретку болест коју имам), у њему пронашла пријатеља за цео живот и захваљујући њему постала члан удружења које окупља особе са ФОП-ом из целога света. На први међународни скуп чланова, намењен размени искустава, упознавању и пружању међусобне подршке, отишла сам са породицом без икаквих великих очекивања. Тада сам први пут упознала људе који живе са истом ретком болешћу као и ја и открила један потпуно нови свет. После тог и сваког следећег скупа сам се кући враћала са новом, свежом енергијом да овде живим, учим, студирам, радим. Баш то што сам видела, осетила и научила од људи које сам на овај начин упознала ме је мотивисало да се и овде учланим у Удружење дистофичара Београда, после неколико година прихватим позив за летњу школу за студенте са инвалидитетом и тако се упознам са неким од будућих лидера покрета. Тада сам сама за себе имала неке друге планове и нисам ни слутила да ћу и сама постати активиста. Моја је жеља била да завршим факултет и да се затим бавим искључиво превођењем. Требало ми је не баш мало времена да схватим да се у 21. веку у Србији ретко ко бави искључиво оним за шта се школовао.

Опет непланирано, убрзо након завршеног факултета, кренула сам на прву своју едукацију у организацији Центра за самостални живот особа са инвалидитетом. Тамо сам схватила да је инвалидност заправо читава наука и кренула даље да истражујем што и дан данас чиним. Временом сам кроз квалитетна предавања и познанства са бројним активистима на различитим семинарима, ширила своја сазнања и подизала сопствену свест о приступачности, персоналној асистенцији, законодавству, људским правима, инклузивном образовању, запошљавању, једнаким могућностима, пекла занат радећи на различитим пројектима, преносила другима оно што сам научила. Кроз нова познанства сам ширила своје видике и круг својих сарадника, од којих су се изродила и нека дивна пријатељства. Јесте нас у једном тренутку спојило питање инвалидности, али као и увек у животу, препознају се особе на сличним таласним дужинама, сродне душе, и тако ваш живот добија једну димензију на коју нисте рачунали.

Веровање да су све особе са инвалидитетом дивне, пажљиве, добронамерне су чисте предрасуде. Међу нама има добрих и мање добрих, веселих и тужних, дружељубивих и самотњака. Неки вам пријају више, неки мање, са некима се слажете боље, са некима сте у контакту зато што из неког разлога морате. Људи ко људи, ништа више, ништа мање. Ипак, контакти, сарадња, дружење са људима који су донекле у сличној животној ситуацији, уопште, па и када су у питању особе са инвалидитетом, се свуда у свету подстиче и сматра изузетно значајним. Моје и искуство оних са којим сам у свакодневном контакту било пословно било приватно то потврђује и у пракси.

Данас би мој живот био сасвим другачији да сам остала по страни, да се нисам придружила организацијама особа са инвалидитетом. Има оних који инсистирају на разлици између „традиционалних” тј. удружења у која се учлањујете на основу дијагнозе и „cross-disability” тј. организација особа са инвалидитетом којима приступате на основу својих интересовања. И сама сам чланица и једних и других, сарађујем и са једним и да другим и тврдим да је најбитније у свему какви људи воде и чине организацију, а не у коју групу она спада. Модерно име не гарантује квалитет нити гарантује да ћете се тамо добро осећати. Гаранција за то су људи и њихова енергија.

Данас би свој кутак у оквиру ове кампање можда имала нека Марина или Тамара, да ми није мој одличан пријатељ и ментор, кога сам управо и упознала пре више од десет година на едукацији, јавио за конкурс и подстакао ме да се пријавим. Након послате пријаве и разговора, добила сам понуду која је за мене била нешто ново и врло инспиративно, још један непланирани изазов који сам са задовољством прихватила и у коме сада уживам.

{fastsocialshare}

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет