slika baner 3f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Здрав живот...зашто да не?

Здрав живот? Мање – више сви знамо шта то подразумева. Трчање, или било која друга физичка активност сагорева калорије и побољшава физичко здравље. Немојте да се обесхрабрите ако на почетку не приметите видљив напредак. Сваку нову позитивну навику у животу треба спроводити постепено, јер се само тако остварују резултати. Прво би требало проверити здравствено стање организма и према томе одредити интезитет, форму и циљеве вежбања. Уколико желите да будете сигурни у своје здравље пре одлуке за било који начин вежбања, неопходно је да обавите лекарске прегледе. Требала би да се уради крвна слика са биохемијом и општи преглед здравственог стања.

Према налазима лекара утврђује се да ли:

1. Можете да се бавите физичком активношћу
2. Можете, али контролисано
3. Не можете

Људи пате од прекомерне тежине, јер узимају више калорија него што им је потребно. Под условом да човек једе мање, а више вежба, постићи ће витку линију. Колико калорија треба да унесе, зависи од индивидуалних својстава метаболизма, активног или неактивног живота, емоционалног стања у коме се налази, значаја који придаје храни, а најважније – навика везаних за исхрану. Правилна исхрана је основни фактор оптималног раста и развоја људског организма и директно утиче на његову радну способност и дужину живота. Правилна исхрана је предуслов здравог живота. Правилна исхрана је камен темељац сваког живота!

Нутриционисти кажу да су семенке, воће и поврће веома здрави, лековити, и да их је добро јести. Ево шта је посебно здраво: семенке бундеве - пуне су гвожђа, семенке лана, пшеничне клице - помажу варењу, бадем, ораси, кафа, броколи, купус, рукола, шаргарепа, грејпфрут, поморанџа, лимун, боровница и многи други. Студије показују да кафа смањује ризик од појаве рака дојке и јетре. Кофеин из кафе убрзава метаболизам за 16 посто! Постоји још доста намирница које би се требале свакодневно конзумирати, а ми смо вам предложили неке од њих. Сваки дан би требало започети здраво - житарицама (на пример мусли) и млеком или неким сезонским воћем. Пријатно!

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет