slika baner 5f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Самопреглед и преглед дојки

Из страха од лошег исхода жене се ретко самопрегледају, јер се боје да ће напипати квржицу која ће им променити живот. Самопреглед дојки увек радите у истој фази циклуса, при крају или непосредно након менстроације, у фази када се дојке опусте. Свака жена ће сама најбоље оценити када су се дојке опустиле и тако одредити најбољи тренутак за самопреглед. Ако дојке прегледате увек у истом термину, с временом ћете уочити да највећи део квржица има стални распоред и исту структуру. Запамтити структуру дојке суштина је самопрегледа, упорним пипањем и претраживањем дојки потребно је постићи да тачно познајете распоред свих структура у дојкама како бисте могли препознати сваку нову промену. Иако самопреглед није замена за специјалистичку контролу, мамографију или УЗВ дојки, то је одличан начин за рано откривање евентуалних промена на дојкама. Важно је знати да су квржице нормална појава. Груди су грађене од млечних жлезда, унутар којих постоји низ изводних каналића, а између жлезда има масног ткива, везива и лигамената. Жлездане структуре јако варирају зависно од хормонског статуса те се током менструалног циклуса (или уз хормонску терапију) мењају и код већине жена су квржице пуно израженије пре менструације или током овулације. На срећу, већина нових промена у грудима нису карциноми, најчешће су то цисте, али свака новооткривена промена захтева да је што пре покажете свом доктору који ће одлучити о даљњем току. Самопрегледе дојки треба почети у што ранијем периоду живота како би жена добро упознала своје дојке и након тога их сама пратила.

Инспекција у огледалу

Самопреглед се састоји од више делова. Треба одвојити десетак минута и све учинити полако и педантно. Прво треба добро погледати груди (инспекција) у огледалу. Занима нас изглед коже и брадавица, покретљивост дојки код подизања обе руке те посебно покретљивост и изглед коже када дојку померамо у разним смеровима. Код прегледа десне дојке десна рука је подигнута изнад главе, а левом руком, коју ставимо изнад брадавице (да не заклонимо кожу од погледа), померамо доње делове десне дојке у разним смеровима и гледамо хоће ли се било где на кожи показати било каква нова промена, да ли нешто кожу или брадавицу повлачи или гура, да ли се кожа преко нечега напиње или на било који начин мења. Исту радњу поновимо с левом дојком. Све нове промене потребно је показати доктору. Други део самопрегледа је опипавање дојки (палпација). Дојке је најбоље опипати и седећи и лежећи, неке се промене боље уочавају седећи, а друге лежећи.

Како се опипавати?

Основно је правило да десна рука увек додирује леву дојку, а лева рука десну дојку. При томе је важно спојити јагодице, два или, још боље, три прста како би се повећала површина опипавања и избегла могућност да мале квржице “побегну” између раширених прстију. Веома је важно максимално побољшати контакт између прстију и коже на дојкама, зато се дојке никада не опипавају на суво. Ако преглед обављамо приликом туширања, дојке треба насапунати, а радимо ли га негде другде, помоћи ће млеко или уље за тело.

Стојећи и лежећи преглед

Код седећег (или стојећег) прегледа уобичајено је да се код самопрегледа десне дојке десна рука прво постави бочно уз тело, а након тога да се подигне изнад главе како би се дојка “подигла” и евентуалне квржице помакнуле према подлози те тиме постале боље опипљиве. Код лежећег прегледа дојка се “рашири”, постаје тања и многе се структуре лакше напипају. Још бољи распоред структура у дојци постижемо подизањем одговарајуће руке изнад главе. На тај начин добија се распоред структура који је више-мање исти годинама, не мења се битније те омогућава лакше памћење положаја и величине различитих структура. Самопреглед још обухвата палпацију лимфних чворова и контролу евентуалног исцедка из дојки. Преглед је најбоље радити приликом купања. Код прегледа пазушне јаме (аксиле) потребно је прво подићи руку изнад главе, насапуњати је те додиривати јагодицама прстију друге руке. Након тога потребно је спустити руку како би се опустили мишићи зидова аксиле те јагодицама прстију ући под мишиће како би се напипали сви делови. Оно што тражимо су сви нови чворови, били они величине зрна грашка или већи, а сваки нови чвор потребно је показати доктору.

Штa урадити кад се појави исцедак?

Појава исцедка из дојки може бити знак озбиљних болести. Када је спонтан, обостран и млечан, најчешће је знак хормонских поремећаја, али у то се не треба поуздати и сваку појаву исцедка треба пријавити доктору. У склопу самопрегледа потребно је повремено, сваких неколико месеци, проверити постоји ли исцедак. При томе није исправно стискати само брадавице (жене које су више дојиле и имају веће брадавице често при томе истисну из дојки минималну количину течности заостале у ширим млечним каналима) него је потребно два-три пута стиснути целу дојку покретима као код измузања млека те у случају појаве исцедка одмах то показити свом доктору. Драге даме, надам се да вам ће вам овај текст помоћи приликом вашег првог детаљног и надамо се дугогодишњег самопрегледа.

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет