slika baner 6f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Батина је из раја изашла? 

Србија би ускоро могла да постане тридесета земља на свету у којој ће родитељи због ‘пљескања’ деце по руци или ударца прутићем у васпитне сврхе - ићи у затвор. У нацрту Грађанског законика јасно је наглашено да је предвиђена забрана сваког злостављања детета, а нарочито физичког кажњавања. Поједини родитељи, ипак, сматрају да држава не треба да се меша у васпитање деце.

Према подацима УНИЦЕФ-а, 70 одсто родитеља у Србији сматра да је физичко кажњавање деце саставни део васпитања. Грађани различито реагују на овај предлог. Појединци кажу да управо батине доприносе васпитању деце, други су више за вербално васпитање него за батине, док је за неке физичко насиље неприхватљиво. Стручњаци поручују да не треба изједначавати физичко кажњавање и злостављање. Напомињу и да занемаривање, вређање и понижавање детета могу да имају теже последице од батина, које у појединим моментима имају оправдања! Према мишљењу психолога Жарка Требјешанина, батине имају оправдање када дете, на пример, хоће да претрчи улицу или се нагне над неку ограду или хоће да гурне прст у струју.

Велика Британија је 2004. године забранила физичко кажњавање деце. Закон је касније допуњен, па се родитељи кажњавају само ако се на месту ударца појаве модрица, оток, подлив или огреботина. С друге стране, у Шведској је од 1979. године забрањено тући децу.

Нацрт Грађанског законика забрањује „свако злостављање детета, а нарочито физичко кажњавање“, што значи да, уколико се усвоји, малишани родитеље могу пријавити због најмање ‘ћушке’. Као последицу овог закона добили бисмо децу која ће сутра малтретирати родитеље и наставнике, јер знају да је закон на њиховој страни. Велики број њих постали би самовољне особе које су увек у праву.

Дакле, другари, шта ви мислите о овоме? Потрудите се да свакодневно слушате и поштујете своје родитеље и не дозволите да до овога дође, јер, реално, сами смо криви када од родитеља добијемо ‘ћушку’! Волимо, слушајмо, поштујмо оне који нас воле! Не будимо они који злоупотребљавају закон!

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет