slika baner 4f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Лична Хигијена на +40!

Да, драги моји, лична хигијена на +40 је нешто најважније о чему треба ових врелих летњих дана да мислимо! Питаћу вас само једно. Како се ви осећате када поред вас прође особа за којом се шири непријатан мирис, како се осећате у препуном аутобусу пуном лепљивих и “мирисних” људи, када седнете на столицу за коју сте се буквално залепили, а постоји и најгора опција, а то је да добијете неку од бактеријa у градском базену само зато, јер већину људи мрзи да користи тоалет? Еј, па зар је толико тешко бити фин? Одговорно тврдим да није! Уколико желите да избегнете све ове непријатности прочитајте неке од наших савета...
Туширање и антиперспирант!
Суочени смо са тропским температурама на коју је ретко ко навикао, тела нам се зноје и губе воду. Да би смо одржали личну хигијену неопходно је туширање минимум два пута дневно и уношење што више течности (воде, не сока)! Наравно, користите дезодоранс!
Сунце!
Будите опрезни што се тиче сунчања, сунцу се излажите у раним јутарњим и касним поподневним сатима. Обавезно користите крему за сунчање са што већим заштитним фактором. Уколико сте љубитељ соларијума, будите умерени. Уместо да се сунчате сваки дан по 20 минута, ви се сунчајте два пута седмично по 5 минута! У супротном, суочите са судбином да можете добити меланом коже.
Исхрана!
У току врелих летњих дана потребно је променити и навике у исхрани. Посебну пажњу потребно је посветити повећаном уносу течности, која се појачано губи знојењем и убрзаним дисањем. Оброци треба да су лагани, са доста свежег воћа и поврћа и што мање масне и калоричне хране. Треба јести чешће, али мање количине хране.
Начин облачења!
Начин облачења треба такође прилагодити условима спољне средине. Носити лагану, најбоље памучну одећу која олакшава вентилацију коже.
Релаксација у базену!
Влажна и топла средина погодује размножавању и ширењу бактерија, гљивица и вируса који изазивају бројне непријатне тегобе. Базени и језера, на којима се у врелим летњим данима окупља огроман број купача, представљају расаднике вируса, бактерија, гљивица и других микроорганизама који изазивају неугодне, а често и опасне инфекције. Да бисте се заштитили од кожних обољења, цревних зараза, упале очију или ушију, водите рачуна о хигијени и придржавајте се правила понашања на јавним купалиштима. Неке од инфекција које се могу добити су: коњуктивитис, дијареја, атлетско стопало, вирусне брадавице, вагиналне инфекције, упала ушију.
КАКО ДА ЗАШТИТИТЕ И СЕБЕ И ДРУГЕ
1. Пре уласка у базен угазите у посуду с течношћу за дезинфекцију
2. Истуширајте се пре уласка у воду
3. По плочицама око базена ходајте у папучама
4. Не седите на ивици базена
5. Не гутајте воду из базена или језера
6. Не роните с отвореним очима без маске
7. Не уринирајте у базену и добро перите руке
8. Научите децу да физиолошке потребе обављају искључиво у тоалету
9. По изласку из базена или језера обавезно се истуширајте и исперите лице чистом водом
10. Увек седите на чистим и сувим пешкирима
11. Не седите у мокром купаћем костиму јер влага и топлота подстичу размножавање бактерија
12. Кад се вратите са базена, обавезно се добро истуширајте сапуном и водом
13. Након туширања пажљиво обришите читаво тело, а посебно препоне, пазух и ножне прсте
Овакве временске (не) прилике посебно тешко подносе старије особе и хронични болесници. Што више времена треба да проводе у расхлађеним и замраченим просторијама. Ако се просторије расхлађују клима уређајима, температуру на уређају подесити тако да разлика у односу на спољну температуру не буде већа од 5 степени. Ово је веома важно, јер приликом наглог изласка у спољну средину може доћи до топлотног удара.
Уколико будете следили наше савете очекује вас мирно и лепо лето!

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет