slika baner 8f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Алергија

Алергија, преосетљивост, хиперергија је реакција преосетљивости неког органа или целог организма на поновно уношење антигена. Алергија настаје као последица поновљеног сусрета антигена са претходно створеним специфичним антителима од стране имунског система. Алергија може бити наследна, код особа са урођеном склоношћу, да на алергене са којима се свакодневно срећу у животу, стварају специфичну врсту антитела, и стечена која код појединих особа може настати у току свакодневног живота, након дуготрајног контакта са свакодневним или новим врстама антигена.

Алергени, узрочници алергије су материје које изазивају алергије и подељени су у неколико великих група у односу на начин на који наш организам долази у додир са њима:

• контактни алергени (хемикалије, козметика, накит...)
• нутритивни алергени – храна (ораси, кикирики, чоколада, јаја, риба, млеко, конзерванси и адитиви у храни...)
• респираторни алергени – из унутрашње средине, куће, као што је прашина и гриње, длака домаћих животиња или из спољашње средине, као што су полени дрвећа, трава и корова.

Симптоми

• Кожа – црвенило, оток, осећај свраба, осип
• Очи – црвенило, сузење, свраб
• Нос – кијање, запушеност, обилна воденаста секреција, свраб
• Грло – осећај сливања секрета, осећај гребања, свраба
• Плућа – суви кашаљ, отежано дисање, гушење.

Лечење

Уколико се симптоми алергије не лече од самог почетка имају склоност да се током година појачавају и јављају алергије и на друге, нове алергене. Познато је да пацијенти алергични на полене, често постану алергични и на кућну прашину и обратно. На нашем подручју више од 50% пацијената је алергично истовремено на два и више алергена. Данас постоји велики број антиалергијских лекова и то у локалним или системским облицима који су прилагођени лечењу наведених тегоба.

Како се заштити?

Сви наведени симтоми престају након прекида изложености поленина у року од неколико сати или дана, или после узимања одговарајућих лекова. Највећи ефекат има узимање лекова по препоруци лекара најмање две недеље пре почетка цветања. Уколико се симтоми алергије не лече од почетка имају склоност да се током година појачавају и јављају алергије и на друге, нове алергене.

На нашем подручју сезона цветања полена почиње у марту са цветањем стабала, наставља се цветањем трава, период април-јун, а корови цветају од краја јула до октобра месеца. Полени коров, амброзија, представљају због своје бројности највећи проблем.

Практични савети

излазити када нема ветра, после кише, рано ујутру
• проветравати стан када нема ветра
• након уласка у кућу променити одећу, опрати косу јер се ту задржава полен
• уклонити биљке које цветају из стана, не уносити цвеће у вази
• пратити концентрацију полена (новине, радио, телевизија...)

Поменућемо веома ретке и необичне алергијске реакције са кобним исходима

  • Италијанска студенткиња Федерика Ламатео (23) је већ имала неколико тетоважа, али последња је била кобна. Јутро после тетовирања доњег дела леђа добила је знаке алергијске реакције и пожалила се на осећај боцкања иглица. Убрзо потом упала је у септички шок. Све се одвијало тако брзо да ни лекари нису успели да је спасу.
  • Аташа Грејем умрла је у 34. години од анафилактичког шока проузрокованог алергијском реакцијом на лепак који је њен фризер користио када јој је радио надоградњу косе. После пола дана, Аташа је неочекивано пала у несвест и престала да дише. Умрла је после неколико дана у болници. Патолози тврде да се годишње деси просечно 15 смртних случајева када лице реагују на лепак који користе фризери.
  • Кети Диђироламо је имала бронхијалну астму, а и патила је од алергије на морске плодове. Једном приликом док је боравила у ресторану, конобар је прошао поред ње носећи велики тањир пун рачића. Изгледа да је њихов мирис изазвао екстремну алергијску реакцију, јер поред тога што је употребила инхалатор, и што су се у ресторану затекла три доктора који су јој притрчали у помоћ, Кетино срце престало је да ради. Кад су је довезли у болницу, лекари су констатовали смрт.
  • Кристина Дефорџ из Квебека, преминула је 2005. у својој 15. години, после пољупца са дечком који је претходно јео путер од кикирија, на који је кристина била алергична. Само у Америци преко милион и по људи годишње доживи тешке алергије на киркирики, од којих отприлике стотину умре.

Уколико приметите неке од наведених симптома одмах се обратите свом лекару, поготово у овом периоду, периоду цветања корова!  

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет