slika baner 5f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Тинејџерски бунт

Прво озбиљно бунтовништво може да се јави у раној адолесценцији, у узрасту од 9 до 13 година, и родитељи могу да помисле да је то побуна против њих. Бунтовништво у овом узрасту је пре свега процес у коме млада особа одбацује дечји идентитет.

Стручњаци тврде да добри и послушни тинејџери који се никада не буне не постају обавезно боље особе од оних који су у младости били бунтовници. Добро је да са дететом отворено разговарате о свему, допуштајући му да износи своје аргументе и нудећи му конструктивну расправу. Поставите јасна правила о томе шта је прихватљиво понашање и какве су последице уколико се та правила прекрше. Нема готових решења, већ принцип како поступати правилно.

Постоје, међутим, промене које би требало да вас забрину. Уколико адолесцент већ дуже време готово да уопште не спава ноћу, пропушио је и приметили сте да повремено са вршњацима конзумира алкохол, будите на опрезу. Овакво понашање не мора обавезно да буде знак да нешто није у реду са вашим дететом, већ само његов покушај да изађе на крај са бурним физичким и психичким променама.

Тинејџерски узраст доноси бројне проблеме - лењост, дрога, проблеми у школи, насиље, депресија, сукоб са полицијом, суицидне мисли... Бунт, конфликти, неразумевање и свађе свакодневица су за многе породице у којима одрастају тинејџери. Иако не звучи претерано утешно, овај период траје само неколико година и последица је преиспитивања до тада научених ставова и вредности које је дете усвојило, а то преиспитивање најчешће се огледа у бунту и сталном контрирању родитељима.

Уколико код куће имате бунтовника са разлогом ми вам препоручујемо књигу ТИНЕЈЏЕРИ - Како им поставити границе и при том сачувати живце. Одмах на почетку Лата поручује родитељима да ово није књига која ће их упутити како да у свим тим проблемима буду савршени родитељи. Ово је књига која ће вам говорити о томе како да будете довољно добар.  

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет