slika baner 3f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Штетни утицај УВ зрачења на човека

Нашем телу неопходни су сунчеви зраци како би подстакли производњу витамина Д, важног за функционисање целог организма. Кожа није само омотач тела. Она са својим функцијама има важну улогу у људском организму. Она је највећи орган човека. Зато је важно неговати кожу по принципима савремене медицине, лечити обољења коже и слузокоже у раним фазама и спречити компликације и трајне последице. Немојте дозволити да запустите своју кожу и болести коже!
Сунчево зрачење може се поделити према спектру таласне дужине на: инфрацрвено зрачење које је одговорно за осећај топлоте, затим видљиво зрачење и ултравиолетно - УВ зрачење.
УВА зрачење, које доводи до тамњења коже, а заједно са УВБ зрачењем доводи до настајања опекотина и фотостарења коже (превремено старење коже због прекомерног хроничног излагања сунчевом зрачењу које се карактерише посебним физичким знацима и разликује се од физиолошког старења коже).
УВБ зрачење узрокује пре свега црвенило и опекотине, као и тамњење коже. Хронично излагање доводи до превременог старења коже и карциногенезе.
УВЦ зрачење највећим делом се абсорбује у озонском омотачу. Делује бактерицидно, може да узрокује благе облике коњунктивитиса или опекотина, а користи се за гермицидне лампе у операционим салама.
УВ зраци утичу на имунски систем коже, наследни материјал-ДНК и туморогенезу доводећи до хроничног соларног оштећења и фотостарења коже.
Озонски омотач значајно је оштећен у току последњих 30 година чиме је повећана количина сунчевог зрачења која долази до земљине површине, а као последица тога и број оболелих од катаракте, као и меланома и немеланомских тумора коже.
Кожа која је годинама хронично излагана сунчевом зрачењу има карактеристичан изглед са физичким знацима. Основна и најефикаснија мера превенције хроничог оштећења коже насталог излагањем сунчевом зрачењу је избегавање излагања сунчевом зрачењу и употреба заштитних мера и средстава, пре свега одговарајуће одеће и препарата за локалну примену са способношћу апсорпције УВ зрака. Толеранција према излагању сунчевом зрачењу зависи од количине меланина у кожи и генетске предиспозиције.
Као мера заштите подразумева се ограничење излагања сунчевом зрачењу око поднева тј. од 10 до 16 часова, избегавање соларијума, употреба козметских препарата са средствима за апсорпцију УВ зрачења, као и здравствено просвећивање и превенција - јавно и појединачно здравствено просвећивање, организоване кампање раног откривања тумора коже (самопреглед коже и посете дерматологу у случају појаве асиметрије постојећих пигментних лезија, неправилних ивица, појава нових пигментних лезија).

.

 
 

Водич кроз свакодневицу категорије

.

 
 

 

 

 

 Водич кроз свакодневицу

Како одабрати факултет