slika baner 10f.png

Полазници Клуба рецитатора Библиотеке шабачке сваке године учествују на смотри „Песниче народа мог“. Ове године се од њих десеторо у финале пласирало петоро рецитатора – Вук Станковић, ученик Основне школе „Николај Велимировић“, Милица Мијатовић, Верица Ђапановић и Ђорђе Митровић, ученици Шабачке гимназије и Филип Хушидић, ученик Техничке школе „Коста Абрашевић“. На Међуопштинско такмичење се пласирао Вук Станковић.

Monday, 28 July 2014 05:50

Светски дан поезије

Written by

Полазници радионица Клуб рецитатора и Креативно писање још једном су показали како се брани поезија. Показали су љубав према писаној и изговореној речи и с осмехом на лицу подсетили све присутне на снагу и важност песничке речи која је све више на маргини друштвеног интересовања. На Светски дан поезије покушали смо да мотивишемо људе да још више долазе у Библиотеку, али смо се потрудили и да Библиотека дође до њих.

Опште је познато колика се пажња у Библиотеци шабачкој посвећује младима. Желећи да их мотивишемо да слободно време проводе на квалитетан начин, осмислили смо низ активности, радионица, осмислили смо чак и сајт за младе. Да су врата Библиотеке широм отворена за све основце и средњошколце који истражују, уче и који желе да своја знања и искуства поделе са другима, показали су ученици Шабачке гимназије који су, уз помоћ својих професора Наде Филиповић и Татјане Радосављевић, припремили јавни час „Толеранција – рећи не насиљу“.

Полазници радионице Креативно писање, која већ дуже време постоји у Библиотеци шабачкој, имали су част да упознају књижевницу Љубицу Арсић, која је посетила нашу Установу. „Разговор за изузетне“, како је она назвала скоро двочасовно дружење са младима, протекао је у причи о књигама и љубави према писаној речи. Талентовани млади маштари и творци нових светова поделили су са Љубицом Арсић своје дилеме, страхове, недоумице и питања везана за само писање.

Марко Мозетић, полазник радионице „Креативно писање“ поново нас је обрадовао! Наиме, на Међународном фестивалу поезије и кратке приче „Душко Трифуновић“ Марко је освојио другу награду за песму „Ламент над Новим Садом“! На конкурс је стигло неколико хиљада радова од више стотина аутора из земље и иностранства (махом из земаља бивше Југославије.

Већ годинама уназад су нас полазници Клуба рецитатора навикли на успехе, који ни сада нису изостали. Наиме, на Општинској смотри рецитатора, одржаној у Културном центру у Шапцу, учествовало је шесторо полазника ове радионице, а у финале се пласирало њих четворо – Александар Марковић, ученик Основне школе „Ната Јеличић“, Верица Ђапановић, ученица Основне школе „Јанко Веселиновић“, Наташа Пантелић и Тамара Бастаја, ученице Шабачке гимназије.

Мирослав Крлежа једном записа: „Писати не значи друго него мислити“. Библиотека је место на ком се најбоље мисли, уз књигу и са књигом, а самим тим и место идеално за писање. Свесни тога, оформили смо радионицу „Креативно писање“, намењену талентованим маштарима, творцима нових светова. У овој радионици учимо наше полазнике како да идеје претворе у писану реч и како да на креативан и инспиративан начин изразе своје унутрашње биће.

.

 
 

.