slika baner 3f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Од обичне до паметне табле

 Табла је недавна иновација. Једноставна, јефтина, али издржљива замена за скупи папир и мастило, била је у употреби вековима. Ученици су могли да практикују читање и писање и математику на својим таблицама, у учионици или код куће. Међутим, до 1800. године је Џејмс Пиланс, директор у Старој гимназији у Единбургу желео да понуди географију својим ученицима који су захтевали веће карте. Повезали су низ мањих таблица у једно велико подручје. Године 1801. Џорџ Барон, учитељ математике у Вест Поинту, такође је почео да користи повезане таблице, најефикаснији начин, како је он открио, да илуструје сложене формуле већој публици.

Иако се појам табла не појављује до 1815. године, употреба ових плочица се брзо ширила. До 1809. свака јавна школа у Филаделфији их је користила. Наставници су сада имали флексибилну и свестрану визуелну помоћ. Уређај који је био и уџбеник и празна страница, као и лабораторија, а што је најважније, тачка фокуса. Табла илуструје. Студенти више нису само слушали наставника. Имали су разлога да гледају са својих столица.
Као и многи од најбољих алата, табла је једноставна машина. У 19. веку, нарочито у руралним подручјима, често су биле грубе и тамне боје, прикачене заједно и прекривене мешавином отпадака угљеника од печеног кромпира. До 1840. године црне плоче су произвођене комерцијално. Биле су глатке дрвене плоче обложене дебелом бојом на бази порцелана.
У 20. веку црне плоче биле су углавном порцелан-емајлирани челик и могле су трајати од 10 до 20 година. У то време било је незамисливо имати компијутер уместо табле, машину у учионици, издржљиву и флексибилну.
У школама моје кћерке, компјутери се замењују сваке две до три године. (професор Луис Базби). Посљедњи пут када је овај професор видео праву плочу у учионици било је током посете једној школи у Калифорнији. Табла је верно реконструисана као сувенир прошлости школе, док су наставници и ученици углавном користили беле табле, паметне табле, које су правило ових дана. Али, та табла онемогућава дугогодишњи обрачун у учионици: чишћење редара и тучу сунђерима уз неизбежни забрањени смех!
Да не будемо само носталгични него и захвални на новом добу, паметне табле су једнако забавне. Држе фокус и подједнако су инспирација за слатки, недозвољени смех деце у учионицама или радионицама.
Наша Библиотека у новом, свежем и модерном простору Позајмног одељења за децу, нуди свима лепу страну модерног када је образовање у питању, па и паметне табле. У школама је то већ од случаја до случаја, али верујемо, промениће се и то као што увек и бива. Предност културе и школовања јесте што је њихов напредак и промена нужност цивилизације. Та промена није пука одлука појединаца већ оно што се зове напредак.

.

 
 

Времеплов категорије

.