slika baner 3f.png
User Rating:  / 3
PoorBest 

Како су јунаци из стрипова спасавали стварни свет

Спајдерменова брига о преступницима

У једној епизоди Спајдерменових пустоловина, његов непријатељ Кингпин успева да прати Спајдермена тако што му на ручни зглоб закачи електронски одашиљач. И поред тога, Кингпин ипак бива поражен, а добри Спајдермен побеђује зло. Захваљујући овој епизоди, један судија из Новог Мексика дошао је на замисао да тај одашиљач корисно употреби.

Тај судија се обратио Мајклу Госу који се бавио продајом рачунара. Желео је да се направи уређај који би, прикачен за зглоб, заиста помагао да се прате преступници који су на слободи и чекају суђење. Гос је, уз помоћ сарадника, направио одашиљач који су власти испробале на петорици оптужених. И 5тако је замисао из стрипа данас постала свакодневница у судској пракси. Многи преступници носе на ножном зглобу одашиљач којим тачно може да се утврди њихово кретање. Верујемо да им због тога Спајдермен није међу омиљеним јунацима.

 

Супермен против опасне тајне организације

Четрдесетих година прошлог века слушаоци радија нису пропуштали „Суперменове пустоловине“. Један од верних Суперменових поклоника био је и Стетсон Кенеди, млади писац и борац за људска права. Невероватне моћи омиљеног јунака су му дале идеју како да се избори са Кју-клукс-кланом (ККК). То је била тајна организација која је, после Другог светског рата, заговарала превласт беле расе и борбу против Афроамериканаца, Јевреја и осталих мањинских народа у САД. ККК је имао све више присталица.

Стетсон Кенеди је смислио начин да устане против ове организације. Наиме, да би се што боље упознао са њиховим идејама и начином функционисања, постао је члан ове терористичке организације. Када је прикупио довољно података, обратио се полицији. У страху од последица, представници власти нису смели да предузму никакве кораке, што је био само доказ више колико је ова организација постала моћна.

Тада је Кенеди дошао на идеју да се обрати писцима који су смишљали „Суперменове пустоловине“. Аутори су оберучке прихватили Кенедијеву замисао да Супермен устане против нових супарника. У шеснаест епизода названих „Клан ватреног крста“, Човек од челика се борио с људима у белим одорама с капуљачама. У сваком новом наставку су се разоткривале све злочиначке намере ове терористичке организације, тајне ККК лозинке и њихови обреди. За само две недеље емитовања „Суперменових пустоловина“ број заинтересованих да се придруже ККК свео се на нулу. Убрзо су га чинили само најзадртији чланови.

{fastsocialshare}

.

 
 

Времеплов категорије

.