slika baner 5f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Славне жене света: Коко Шанел (други део)

Коко, неоспорно талентована, иновативна и предана свом раду, није могла без помоћи, па се може рећи и да је енглески аристократа Артур Капел, иначе пријатељ њеног претходног љубавника, био важна степеница ка успеху. Био је харизматичан, утицајан и моћан, веровао је да ће њене креације померити границе и неповратно утицати на светску моду. И заиста јесу. Први пут је љубитељима моде понуђено нешто једноставно, сведено, али у исто време и отмено, елегантно и удобно. Знао је да процени куда ће ићи њен рад, али не и куда њихова љубав. Коко га је оставила, али су се повремено виђали. Артур се оженио, али је и даље повремено био у паралелној вези са Коко, која је, упркос томе што га није трајно желела за себе, била прлично уздрмана када је погинуо у аутомобилској несрећи неколико година касније.

Захваљујући угледу и дружељубивој природи, Шанел улази у круг уметничке боемије у Паризу, постаје „добра вила“ руског балета, не само облачећи играче, већ и материјално помажући трупе. Њени пријатељи су постали Кокто и Пикасо, Дали, Лифар, Жуве... Ипак, мушкарац за кога се може рећи да је био најважнији у животу Коко Шанел био је војвода од Вестминстера. Припадао је енглеској краљевској породици и био је један од најбогатијих људи у Великој Британији. Коко Шанел је записала: „Мој прави живот је почео када сам се срела са Вестминстером. Најзад сам нашла раме на које се могу ослонити, дрво уз које се могу прислонити.“ Са њим се Коко понашала као девојчица, свуда га је пратила. Војвода од Вестминстера је хтео да му Коко постане жена, али су остала сведочанства да га је она одбила уз образложење да је Коко Шанел једина на свету, а већ постоје три војвоткиње од Вестминстера (Војвода је био разведен и имао је две кћери).

Остала су и сведочанства да је Коко Шанел била велика љубав славног руског композитора Игора Стравинског. Интелигентан, широкоуман, космополитског духа, славу је, поред признања која је добио за своје композиције, стекао као диригент и пијаниста, али и балетима „Жар птица“, „Петрушка“ и „Посвећење пролећа“. Коко је гледала његов последњи балет, који је због тенденциозног напада на буржоаски укус пропраћен звиждуцима публике и згражавањем критике, и - одушевила се. У Стравинском је препознала сродну душу, човека који подједнако широко гледа.

Коко се обогатила током Првог свестког рата и није много размишљала да ли да помогне славном композитору. Понудила му је да живи у њеном дому. Стравински је имао жену и четворо деце, али се романса са Коко једноставно догодила. Осећали су изузетну физичку привлачност која се мешала са његовом оданошћу према жени и породици. Све је било бурно, брзо и експлозивно. Иако су били заједно свега неколико месеци, од лета до зиме 1920. године, то је имало огроман утицај на њихово ставралаштво.

Док су били заједно, Коко је створила "Шанел 5", легендарни парфем чију славу је тешко превазићи, док је Стравински направио револуционарну стилску промену и са модернизма прешао на нео-класицизам. Она је била све оно о чему је сањао, жена какву никада пре није упознао и имао. Ипак, оданост према породици и осећај кривице били су јачи и Коко и Игор су се растали. А можда је славни композитор и знао да никада неће моћи да је укроти, да она није жена за једног човека.

Пред Други светски рат, када је била на врхунцу славе и стваралаштва, Коко је затворила све своје бутике. Мислила је да рат није добро време за моду. Ратне године донеле су јој још једну страствену љубав са немачким официром, што је за последицу имало сумњу да је била нацистички сипматизер и шпијун. Због тога је и ухапшена, али је интервенцијом енглеске краљевске породице ослобођена. Ипак, преселила се у Швајцарску која је била неутрална. У земљу у којој је успела вратила се у седмој деценији живота, али још јача и решена да поново промени моду. Тада је рекла да „није више могла да гледа шта су са париском високом модом урадили дизајнери попут Диора!“. Дизајнирала је нову колекцију која није изазвала одушевљење, али не зато што није била сјајна и префињена као и све раније, већ зато што Французи нису могли да јој опросте љубав са нацистом. Али, она није стала, пренела је своју колекцију у Америку и поново постала обожавана.

Коко Шанел је последње године провела у Лозани, а умрла је у Паризу, у хотелу „Риц“, 10. фебруара 1971. у 88. години, док је спремала опроштајну колекцију. Тамо је и сахрањена, а око њеног гроба постављено је пет камених лавова, који симболизују снагу ове невероватне жене.

Чињеница је да свако срећу замишља на свој начин. Коко Шанел је напустила овај свет констатујући: „Ја чак и не знам да ли сам била срећна...“ Једно је сигурно – својим радом је усрећила многе даме и постала симбол елеганције и изузетног укуса. То је и остала.  

.

 
 

Времеплов категорије

.