slika baner 10f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Краљица Марија Карађорђевић

Читајући дневну штампу, гледајући телевизијске програме и свакодневно слушајући младе, постављамо себи питање ко су њихови идоли, да ли постоји нека историјска личност чији их живот инспирише? Врло брзо се покајемо и повлачимо то питање, јер нас одговори неретко престраве. Где нестадоше спортисти, глумачке легенде, уметници? Толико је великана у нашој прошлости вредних пажње. Њихови животи, поступци и брига према свом народу пример су какви можемо бити. Присећајући се тих људи, не можемо, а да посебну пажњу не посветимо једној од омиљених владарки у српском народу, доброј супрузи, пожртвованој мајци, вредној домаћици и достојанственој краљици - Марији Карађорђевић.
Рођена је 9. јаунара 1900. године, као друга кћерка, а треће дете у браку румунског краља Фердинанда и краљице Марије. Надимак Мињон добила је, како се претпоставља, по називу опере коју је њена мајка гледала непосредно пре него што ју је родила (а неки сматрају да га је добила јер је била ‘слатка као мињон’). Основно образовање Марија-Мињон стекла је на румунском двору. По завршетку Првог светског рата, школовање је наставила у Енглеској, у школи у којој су се школовала искључиво деца енглеске краљевске породице. Као праунука енглеске краљице Викторије, са титулом принцезе Енглеске и северне Ирске, уз то и унука кнегиње Марије, сестре руског цара Александра Другог (од које је и наследила изузетну лепоту) била је, кажу, најпожељнија удавача оног доба. Као девојка је, приповеда се, стално говорила да се никада неће удати. Одлуку је променила одмах након упознавања са краљем Александром Првим.
Месец дана после првог сусрета у краљевском замку на Карпатима, 1922. године, објављена је веридба принцезе Марије са краљем Александром. Осим румунског, будућа млада течно је говорила енглески, немачки и француски језик, а после удаје научила је и српски. Кажу да је наклоност у народу почела да стиче и пре самог венчања, када је са балкона Старог двора, 8. јуна 1922. године, пред окупљеним светом на српском изговорила: „Ја вам од срца благодарим!“, ганута „Поздравом краљевој вереници“ коју је отпевало око хиљаду чланова шест певачких друштава. На вечну љубав вереници су се заклели у Саборној цркви светог архангела Михаила у Београду, по православном обреду који је служио патријарх Димитрије. Венчани кум био је енглески краљ Џорџ Пети, кога је замењивао његов син принц Алберт. Весеље је било краљевско, истински отмено, али присно и искрено, јер су обе стране желеле тај брак, а ни народ на улицама није скривао своје одушевљење.
Краљици Марији није требало пуно времена да својим елегантним одевањем и префињеним укусом стекне титулу прве даме Београда. Ипак, била је потпуно свесна да је дошла у земљу која је скоро изашла из тешког рата, па се трудила да својим примером покаже како је боље да, уместо скупих поклона, сви који могу улажу у хуманитарне сврхе. Организовала је хуманитарне балове, обилазила школе, болнице, обданишта, поклањала је новац добротворним удружењима, оснивала добротворне фондове. Била је више него омиљена у народу, али остала је скромна и посвећена краљевим активностима, деци и народу.
Марија и Александар су имали три сина који су имена добијали у складу са идејом југословенствa: престолонаследник Петар име је добио по свом деди, краљу Петру Првом, Томислав је добио хрватско име, а Андреј словеначко. Када је краљевска породица одлазила на Опленац, њени синови играли су се са сеоском децом, а и она сама одлазила је у посете обичном свету. Одмах после удаје помно је изучила српске обичаје. Крсна слава Карађорђевића је Свети Андреј Првозвани, па су у њиховом дому сваког 13. децембра (зато што слава пада у време божићног поста) око посне трпезе били окупљени рођаци и пријатељи. Народ је краљицу дочекивао са одушевљењем где год да се појављивала. Основала је Добротворну организацију “Коло српских сестара”, а вредним, сиромашним ђацима помагала да наставе школовање. За девојке са села краљица је отварала Домаћинске школе у којима су оне могле да науче да кувају, шију и везу.

Наставиће се...

.

 
 

Времеплов категорије

.