slika baner 6f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Краљица Марија Карађорђевић - наставак

Срећу породичног дома Карађорђевића помутило је убиство краља Александра у Марсеју 1934. године. Краљица је са 34 године остала удовица са три сина. Најстарији је имао 11 година и требало је да постане краљ. У извештају који је француској влади поднео комадант лионске полиције, који је краљици Марији и саопштио да је на њеног мужа извршен атентат, између осталог је писало да краљица није плакала, само је склопила очи и уздахнула, а након тога је одлучно рекла: “Умро је на дужности, а то је смрт које је он достојан.” Црнину је носила две године посветивши се образовању и васпитању своје деце, као и добротворном раду. Преузела је бригу о Друштву црвеног крста, потписала Повељу о правима детета и даровала на десетине хуманитарних организација. Личним средствима је помогла зидање Дечје клинике у Тиршовој улици и Института за онкологију.

Други догађај који је уздрмао породицу Карађорђевић био је Други светски рат и одлазак из Југославије. Нико од њих није ни слутио да ће тај одлазак бити коначан. Током читавог рата, у логоре широм Европе дискретно су стизали пакети (око 7,5 милиона килограма пошиљки, од чега око 5,5 милиона килограма хране). Како окупатор не би открио ко шаље пакете, краљица се потписивала као Марија К. Ђорђевић. Пристигла храна и одећа помогли су заробљеницима из целе Југославије да преживе најтеже дане.

Живот краљице Марије и њених синова изменио се из корена. Живели су у малој сеоској кући и на имању “Стари млин” крај Лондона. Када су сазнали да им је нова власт одузела све привилегије, као и целокупно богатство, породица се повукла на имање у Кенту. Синови су се бавили пољопривредом, Марија је обављала кућне послове, док је у слободно време сликала и вајала. И даље су славили крсну славу породице Карађорђевић, као и највеће хришћанске празнике Божић и Ускрс. Како је време пролазило, краљицу Марију је здравље све више напуштало. Пред сам крај живота, краљица је била принуђена да продаје свој накит пошто су остали без новца.

Једна од највећих љубави краљице Марије била је љубав према аутомобилима. У време када је у Европи јако мали број жена седао за волан, краљица је већ увелико возила по београдским улицама. Била је једна од првих жена са возачком дозволом и веома је волела лепе аутомобиле. У једном од њих је на тачно 25 година од убиства у Марсеју стигла у Париз где ју је генерал Шарл де Гол, 1959. године, одликовао великим крстом Ордена Легије части.

Краљица Марија Карађорђевић је преминула 22. јуна 1961. године у 61. години. Опело јој је по православним обичајима служено у Храму Светог Саве у Лондону, који је она подигла. Сахрањена је на Краљевском гробљу у Виндзору, близу гроба енглеске краљице Викторије, своје прабаке. Њени посмртни остаци су пренети у Србију 29. априла 2013. године, да би 26. маја 2013. године били сахрањени на Опленцу. Одлуком Вишег суда у Београду, краљица Марија је 14. априла 2014. године рехабилитована.

.

 
 

Времеплов категорије

.