slika baner 9f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Ко се није играо, магарац био, целог века жмурио

Када сте последњи пут чули да неко дете изговара: „Хајде да се играмо!“? Ако сте и чули, да ли сте застали и погледали које су то игре сада актуелне. Ми јесмо и били смо веома тужни – игра се углавном рата уз веома јасно подражавање актуелних видео-игрица са много крви и насиља. Ту су и неке нове игре у којима нема смеха, у којима нема договарања, планирања, шапутања, нема трчања у сусрет раширених руку, скривања... Управо зато смо решили да се присетимо како смо се то некада играли и чега смо се играли... Старе игре су веома корисне, а у исто време и забавне јер развијају спретност, моторику, доприносе да деца брзо реагују и да, што је веома важно, поштују правила понашања. То су, изнад свега, драгоцена искуства за живот. Истовремено се код малишана развија такмичарски дух и постиже да се дете, још од малих ногу, навикне и на пораз и на победу. Игре којих смо се ми играли као мали не могу се замислити у затвореном простору што је њихова предност. Али, хајде да се, за почетак присетимо тих игрица:

ЋОРАВЕ БАКЕ

Једна од некада омиљених дечјих игрица. Разбрајалицом се једно дете изабере за ћораву баку и веже му се повез преко очију. Тада треба да јури осталу децу док не ухвати једно и да пипањем открије кога је ухватило. Уколико погреши, наставља да их јури даље, а ако погоди, препознато дете постаје ћорава бака. Било би добро ограничити простор за игру како би ћорава бака ипак могла да ухвати некога.

ВРУЋИ КРОМПИРИЋИ

Деца направе круг. Претходно се одабере неки ситан предмет који играчи треба брзо да додају једно другоме из руке у руку. Једно дете или, најбоље, једна старија особа, која је играчима окренута леђима, задужена је да пушта или гаси музику. Задатак је да се играчи што пре ослободе предмета и додају га детету до себе, јер из игре испада онај код кога се у тренутку кад музика стане налази предмет. Круг се постепено смањује, а победник је онај ко остане последњи.

МУЗИЧКЕ СТОЛИЦЕ

Ова игра функционише по сличном принципу као и Врући кромпирићи. Стави се неколико столица у круг тако да су им наслони окренути према средини круга. Правило је да број столица буде за један мањи од броја деце. Тада се пусти нека песмица коју малишани воле и уз коју треба да играју. У моменту када музика стане, деца што пре треба да седну на столице. Пошто је столица мање него деце, дете које не успе да седне, испада из игре. У сваком следећем кругу избацује се по једна столица, а игра се наставља све док не остане само једно дете које је победник.

АРЈАЧКИЊЕ БАРЈАЧКИЊЕ

За ову игру је потребно бар десетак малишана који треба да се поделе у две групе које стоје једна наспрам друге. Деца из исте групе се чврсто држе за руке и праве зид. Игра почиње тако што се једна група огласи са: „Арјачкиње барјачкиње, кога ћете?“. Друга група изговара име једног детета из супротне групе и оно треба да трчи ка другој групи и покуша да пробије ланац који су деца направила држећи се за руке. Уколико дете успе да пробије ланац, једно од деце из противничке групе преводи у своју, а ако не успе, прикључује се супротној екипи. Игра се завршава кад на једној страни не остане ниједно дете.

.

 
 

Времеплов категорије

.