slika baner 7f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Ко су били Викинзи (први део)

Викинг (стнорд. víkingr — викингр) је термин који се уобичајено користи за нордијске (скандинавске) ратнике, трговце и гусаре.

Већина људи замишља Викинге као изузетно мишићаве ратнике са шлемовима који имају рогове, као бруталне дивљаке који су само пљачкали и ратовали, као прљаву хорду која је дошла са севера и опустошила све што је нашла испред себе. Викинзи су током историје доживљавани као племе дивљака, без имало културе, непобедиви ратници…а сада знамо много више о Викиншком добу, периоду европске, односно скандинавске историје који је трајао од VIII па све до XI века.

Енглески средњовековни краљ Хенрy IV наредио је својим витезовима да се окупају барем једном у животу. Исти ти Енглези су тврдили да су Викинзи прљави варвари. Чињеница је да су Викинзи заправо одржавали личну хигијену на завидном нивоу. Поред редовног седмичног купања, ови прљави нељуди, како су их тада звали, често су посећивали природне термалне изворе у којима су се додатно купали. Ратници су увек облачили чисту одећу током својих крвавих похода.

Супротно популарним митовима већина Викинга су били пољопривредници. Након сваке пљачке, рата или пута, они би се вратили на своје фарме и наставили са својим животом. Пљачке су се показале као одличан извор прихода, оне и даље нису могле заменити фарме које су нудиле много стабилнији живот. Током одсуства мушкараца, о фармама су се бринуле њихове супруге. Они су такође узгајали говеда, козе, свиње и овце на својим малим имањима, која су обично била довољно велика да прехране целу породицу.

У периоду Викиншког доба, жене у Европи су биле потлачене. У X веку, за само неколико жена се могло рећи да поседују моћ, али и оне су је стекле путем својих очева, мужева, синова и унука. Женска вредност краљевске породице била је једноставна: оне служе за рађање наследника, те као пијуни за склапање нових алијанси. Викинзи су се према женама односили сасвим другачије у односу на остатак средњовековне Европе. Термин Викинг се односи на мушкарца, али то не значи да и жене нису учествовале у пљачкама и заузимањиима и насељавањима нових територија. Када би њихови мужеви били одсутни или мртви, жене су имале потпуну контролу над имовином, а чак постоје докази о томе да су викиншке жене могле живети и потпуно самостално бавећи се трговином. Након смрти мужа, цело имање би прешло у власништво супруге, а многе од њих су на основу овога постале јако утицајне у друштву.  

.

 
 

Времеплов категорије

.