slika baner 3f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Небо може да сачека

Жанр: Романтична комедија / Фантастика
Режија: Ернст Љубич
Сценарио: Самсон Рафаелсон
Главне улоге: Џин Тирни, Дон Амићи
Музика: Алфред Њуман
Година: 1943.
Трајање: 112 минута

Једно од остварења које је задржало есенцију златног доба Холивуда је „Небо може да сачека“ Ернста Љубича (истакнутог режисера немачко-руског порекла). Као искусни капетан, Љубич нас наводи кроз таласе елеганције и прозирну софистицираност мешајући комедију, драму и елементе фантастике. Радња почиње када главни јунак, Хенри ван Клив (Дон Амићи) после бурног и раскошног живота долази до капија Пакла. Није узнемирен зато што је свестан какав је живот водио. Зачуђен је што уопште сумњају да је био лош човек и живо се присећа свих жена које су му обележиле живот, посебно супруга Марта (прелепа Џин Тирни). Док излаже своју причу ђаволу (елоквентном Ларду Крејгеру, који нас је освојио топлином и лепим манирима, како само демон зна), кадрови нас воде кроз сегменте Хенријевог занимљивог живота.

Филм о заводнику који је послат пред капије Пакла јер је био са великим бројем жена, звучи наивно у 21. веку. Но, ми „не видимо“ ниједну од ових жена у току филма, иако је цео снимљен из низа ‘флешбекова'. Можда је Љубич желео да створи намерни контраст пркосећи тадашњем времену. Занимљиво је да је филм базиран на представи „Рођендан “ Леслија Буш-Федека, а главна замисао јесте да нам портретише Хенрија како стари и полако се мири са чињеницом да није више онако шармантан, згодан и погубан за лепши пол.

Ово остварење нас подсећа како су некад били квалитетни филмови који су се снимали у Холивуду. Нажалост, Дон Амићи био је потцењен глумац у своје време, али и данас. Умео је шарм, духовитост и безобразлук да одглуми једним погледом, уз мелодичан глас који годи ушима. Сличну судбину дели и Џин Тирни, која плени својом лепотом, елеганцијом и глумом. Отелотворење је идеалне жене за Хенрија: пружа му подршку, сигурност и љубав без резерве. Данашње романтичне комедије не могу да се пореде са овим филмом, јер можете да осетите да је њихова веза стварна, упркос смешним ситуацијама који им сценарио диктира.

Снимљен је у техниколору, са прелепим костимима и сценографијама које се мењају како Хенри стари. Служи као пример за стару школу Холивуда ког треба да поново да открију, како садашње, тако и старије генерације.

{fastsocialshare}

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште