slika baner 4f.png
User Rating:  / 3
PoorBest 

Љубав може озбиљно да угрози ваше здравље

Назив филма: Љубав може озбиљно да угрози ваше здравље
Назив оригинала: El amor perjudica seriamente la salud
Година : 1996.
Трајање: 117 мин.
Жанр: романтична комедија
Режија : Мануел Гомез Переира
Улоге: Пенелопе Круз, Габино Дијего, Хуанхо Пулткорбе, Ана Белен...

Случајни сусрет богате удовице Дијане и Сантијага на свечаном пријему, прилика је за подсећање на међусобну љубав која траје последњих тридесет година. Наиме, средином шездесетих, за време концерта „Битлса“ у Мадриду, по први пут су се срели тадашња обожаватељка ливерпулске четворице Дијана (Пенелопе Круз) и млади хотелски послужитељ (Габино Дијего). Од тада ће њихов живот пролазити у страственим састанцима и још страственијим растанцима...

Переира нас сигурним кораком уводи у занимљиву причу кроз црно-беле кадрове (који ће временом добити боју), који неодољиво подсећају на атмосферу која је владала на конференцијама за штампу које су одржавали „Битлси“. Дијана је упала у собу Џона Ленона (с намером да га заведе), док Сантјаго, страхујући да ће изгубити посао, покушава да истера Дијану. Несвесно, њих двоје се полако заљубљују једно у друго, уз доста неспоразума, вике и смеха.

Емоционални тобоган овог пара спушта и подиже расположење, док редитељ истражује идеју платонске љубави против пожуде, забављање против брачног живота. Нису занемарени ни материјални аспекти, одоносно, вечита борба да се уједначи каријера и љубав, амбиција и заљубљеност. Живот и другачије околности приморавају заљубљене да одлажу заједнички живот. На почетку је Санти занесен Дијаном, за коју нам се чини да је довољна самој себи (лепа, имућна, окружена пажњом), но, како време протиче, схватамо да су итекако потребни једни другом упркос класним и друштвеним разликама. Дијана (касније је глуми фантастична Ана Белен) се богато удаје, јер су висока друштвена позиција и новац део њеног идентитета, као што су то за Сантјага (у каснијим годинама Хуанхо Пулткорбе) каријера и почињање од нуле.

Како људи бивају зрелији, постају тужнији и свеснији протраћених прилика. Наравно, има и смешних тренутака, али анксиозност њиховог растанка и пропуштене године дају им меланхоличну ноту која пулсира филмом. Музика је дирљива и појачава емоције пара који нетремице посматрамо (прво Пенелопе и Габина, а како старе Ане и Хуанхоа). На тренутке нам се плаче, а већ наредна сцена нам изазива кикот и голицање у стомаку. Најсензуалнији моменат у филму је свакако када Сантјаго и Дијана први пут заједно плешу у мислима, а телесно свако са својим брачним другом уз песму „No sé por qué te quiero“ (Не знам зашто те волим).

Редитељ као да нас задиркује питањем: „Да ли желимо миран и једноставан живот?“ Можда... Али, да ли нас такав живот задовољава? Срећом, ово је, ипак, комедија, а наслов савршено одговара радњи филма.

{fastsocialshare}

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште