slika baner 9f.png
User Rating:  / 2
PoorBest 

Елизијум

Назив филма: Елизијум
Назив оригинала: Elysium
Година: 2013.
Трајање: 109 минута
Жанр: научна фантастика / драма / акција
Режија: Нил Бломкамп
Улоге: Мет Дејмон, Џоди Фостер, Шарлто Копли

Нил Бломкамп нам приказује визију наше планете у двадесетдругом веку: без природних ресурса, загађену и претрпану људима који су или на ивици глади. Малобројни, који имају „срећу“ да раде на местима на којима би им само робови позавидели, свакодневно су изложени лошим условима и опасностима на послу. Један од таквих радника је Макс ( тумачи га Мет Дејмон) који услед тешке несреће на раду бива озрачен. Његова једина прилика је да се излечи на Елизијуму (свемирска станица на којој живе малобројни богаташи који не знају за смрт, болест и глад) на који може да оде једино илегалном летелицом, а особе које ће му стати на пут су министарка одбране Делакроа (Џоди Фостер) и њен плаћеник Кругер (Шарлто Копли).

Очигледна је недвосмислена критика економске парадигме (присетимо се да је Нил Бломкамп пореклом из Јужне Африке и да је био сведок расног и социјалног апартхејда), но, нажалост подела на екстремно богате и сиромашне није немогући сценарио за 21. а камоли за наредни век. Вредносни систем новог доба јесте искарикиран, али ипак нас опомиње да се фантастика и реалност преплићу кроз ово филмско остварење.

Мет Дејмон обично добија лоше (а често и лоше написане) улоге у којима тешко може да се истакне (изузетци су: „Добри Вил Хантинг“, „Талентовани господин Рипли“ и „Спашавање редова Рајана“ ). Елизијум је један од ретких филмова који оставља утисак да је с намером написан за „копију“ Бреда Пита или Леонарда Ди Каприја (како обично режисери неправедно виде Мета, па му нуде улоге који су наведени глумци одбили). Дејмон је одлично дочарао улогу малог човека и потлаченог радника, док је Џоди Фостер успела на течном француском да оживи искарикирану Ангелу Меркер (можда се некоме њена глума учини пренаглашено и линеарно, али функционише у замишљеном црно-белом свету Нила Бломкампа). Осим фризуре и одеће, Џоди је прихватила и став Меркелове, додајући јој аристократски нагласак. Остаје нам Кругер којег тумачи талентовани Шарлто Компли (који је претходно сарађивао са Нилом на филму „Дистрикт девет“) ког режисер наводи да импулсивно уништава и користи недозвољена средства како би спровео мрачна наређења министарке Делакроа.

Специјални ефекти и занимљива сценографија су режисеров увод у социјалну неправду и потешкоће са којима се суочавају не само ликови у филму, него и људи у стварном свету. Машта и реалност се преплићу, па је тешко одвојити где почиње Елизијум а где се завршава наша садашњост.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште