slika baner 7f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Мери Рајли

Назив филма: Мери Рајли
Назив оригинала: Mary Reilly
Година: 1996.
Трајање: 108 минута
Жанр: трилер / хорор / драма
Режија: Стивен Фрирс
Улоге: Џулија Робертс, Џон Малкович, Џорџ Кол

Радња је смештена у викторијански Лондон и темељи се на истоименом роману Валери Мартин која је позајмила заплет из Стивенсоновог романа „Необичан случај доктора Џекила и господина Хајда“. Наиме, Мери Рајли (Џулија Робертс) је скромна девојка коју запошљавају као служавку у кући угледног лекара Хенрија Џекила (Џон Малкович). Посао је тежак, али представља напредак за жену њеног статуса. Иза Мерине уздржаности крије се челична снага која јој је помогла да превазиђе болну и наслину прошлост. У служби др Џекила коначно проналази уточиште. Иако одана доктору, Мери почиње да привлачи и његов тајанствени помоћник Хајд. Како Хајд постаје доминантнији, а нежни доктор слабији, само Мери може да разоткрије тајну која прети да ће уништити доктора.

Ако се вратимо појединачно на глумце, прво што приметимо је - главна јунакиња. Џулија Робертс у хорору? Боље него што мислите! Један од ретких филмова где се Џулија не ослања на свој осмех од милион долара, него глуми. Заиста глуми. Како знамо? Престрашена је „пажњом“ коју испољава саркастични господин Хајд али у исто време је задовољна што примећује њено постојање. Очигледно је режисер хтео да нагласи и њену унутрашњу борбу а не само главног лика.

Са друге стране, Џон Малкович је отелотворење др Џекила, односно, господина Хајда. Један од ретких глумаца у Холивуду који је способан да одлично игра позитивне и негативне улоге. Хируршки прецизно, Џон прави рез на сивој, људској души. Добијамо црно и бело, а сивило се задржава само у лондонској магли, уштирканим манирима и социјалној неправди, којом одише 19. век.

Гледаоци који очекују брзе сцене, нападну глуму и драму без поенте ће се разочарати. Но, ко би рекао да загасите боје, прљаве улице и Џулија без осмеха држе пажњу? Ипак, ако нисте гледали филм, сачувајте га за тмурно и кишно поподне и уживајте у суптилном трилеру који се попут реке прелива у хорор и драму уз струјање тихе романсе.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште