slika baner 6f.png
User Rating:  / 2
PoorBest 

Пијев живот

Назив филма: Пијев живот
Назив оригинала: Life of Pi
Година: 2012.
Трајање: 127 минута
Жанр: авантура/драма
Режија: Анг Ли
Улоге: Сурај Шарма, Ифран Кан...

Пијев живот је заснован на истоименом роману канадског писца Јана Мартела и прати авантуре младића Пија из Индије. Током олује, на броду који је превозио дивље животиње, Пи успева да се спасе и попне на чамац у коме се налазе бенгалски тигар, зебра и орангутан. Филм прати Пија који се бори за опстанак на океану, суочен са дивљим животињама и непрегледним воденим пространством. Ово је узбудљива авантура која приповеда о великим идејама, о вери, нади и борби за опстанак. Можда вам се чини да није занимљив заплет за филм дужи од два сата, али, доноси више узбуђења и акције него било који овогодишњи холивудски хит, уз препознатљиву естетику Анга Лија.

Невероватно раскошни пејзажи, олује и заласци сунца делују као да су ту, пред вашим очима. Томе највише доприносе машта Анга Лија који је 3Д технологију искористио не као јефтин трик, него као средство за стварање филмске уметности. Но, приметно је да је у овом случају визуелни моменат превагнуо над глумачким. Премда је редитељ месецима тражио младића за главну улогу, остаје утисак да је могао пронаћи и бољег кандитата. Седамнаестогодишњи Сурај Шарма (Пи) тек на моменте успева да дочара потешкоће кроз које његов лик пролази. Осим Пија и анимираног тигра, остале улоге у филму и нису значајне, па су и њихова тумачења једноставно бледа.

Упркос не толико блиставом глумачком умећу, гледалац ипак саосећа са Пијем и заједно проживљавају беспомоћност, страх, усамљеност и страхопоштовање према природи. Манипулишући љубављу према животињама и исконском борбом за живот, редитељ успева да одржи напетост и шета гледаоца по ивици седишта. Технича екипа иза Пијевог живота је блистала. Анимација, сегмент који чини 85 посто овог филма је дефинитивно основни и незаобилазни алат који је уопште и могао да доведе ову авантуру до потпуног изражаја. ЦГИ животиње су фантастично рендероване и врло живописно реализоване.

Пијев живот је првенствено маестрално визуелно искуство. На страну што су компјутерски, ови богати фрејмови хране дух и тело. Ова авантура је добила четири Оскара, укључујући награду за најбољу режију. Занимљиво је да је Анг Ли узео исту камеру и технологију која је коришћена при снимању „Аватара“ Џејмса Камерона.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште