slika baner 7f.png
User Rating:  / 2
PoorBest 

Сибирски берберин

Назив филма: Сибирски берберин
Назив оригинала: The Barber of Siberia
Година: 1998.
Трајање: 180 минута
Жанр: драма/комедија
Режија: Никита Михалков
Улоге: Олег Меншиков, Џулија Ормонд...

Никита Михалков је успео да љубав, меланхолију, страст, чистоћу душе, љубомору, руску зиму, страдање, неразумевање, дисциплину, другарство и тугу овековечи у две речи, „Сибирски берберин“. Ови делићи мозаика представљају словенску душу, за коју кажу да је несхватљива. Но, Михалков је одабрао Москву као позадину и одличне глумце који су нас транспортовали у други свет, у коме је све могуће.

Главни јунак је млади официр Андреј Толстој (којег маестрално тумачи Олег Меншиков) који је задобио симпатије публике због младалачког шарма и страствености према животу. Џејн Калахан (Џулија Ормонд) је прагматична, наизглед површна Американка која долази у царску Русију, у намери да помогне свом очуху, ексцентричном научнику, да добије средства за његову машину и одобрење за сечу сибирских шума. Да се путеви Андреја и Џејн нису укрстили, он би вероватно постао угледни руски официр, но, Андреја је чекала другачија судбина.

Никита Михалков снимио је „Сибирског берберина“ са намером да буде другачији од његових претходних остварења. Визуелно је задивљујућ са елементима мелодраме и слепстик комедије. Године 1998. када је снимљен, филм је примљен негативно од стране филске критике. Од Михалкова се очекивало да ради озбиљна остварења, а не „сапуницу“ смештену у 19. век. Замерали су му величање руског народа и подржавање мита о неухватљивој руској души. Са друге стране, већина европске публике са одушевљењем је дочекао „Сибирског берберина“. Када је Америка у питању, малобројни биоскопи у којима је филм приказиван били су скоро празни, иако је сниман већим делом на енглеском језику.

Највећи део публике је препознао искрену намеру редитеља да забави и у исто време дотакне гледаоца љубавном причом. Она је много битинија од политичког контекста и истицања разлика између Истока и Запада, на чему инсистирају критичари. „Сибирски берберин“ буди жељу у нама да волимо, будемо вољени и да свим драгим особама покажемо и узвикнемо колико нам значе и колико су нам потребни у животу. Зато нема потребе бити циничан када је у питању ово остварење.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште