slika baner 6f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Ромео и Јулија

Назив филма: Ромео и Јулија
Назив оригинала: Romeo + Juliet
Година: 1996.
Трајање: 120 минута
Жанр: драма/трагедија
Режија: Баз Лурман
Улоге: Леонардо Ди Каприо, Клер Дејнс...

Аустралијски редитељ Баз Лурман успешно је пренео класичну Шекспирову трагедију у модерно доба. У његовој верзији, мачеви су замењени пиштољима, а омладина се досађује и сукобе решава насиљем. Две пoродице које су годинама у завади, Капулети и Монтеги се непрестано сукобљавају, што не потреса Ромеа Монтегија (Леонардо Ди Каприо), али када на једној забави упозна Јулију (Клер Дејнс) и сазна да је из породице Капулет, схвата да ће сукоб те две породице постати и његов проблем.

Револверашки обрачуни, романтика, аутомобилске потере, полиција, рокенрол, све је то садржај примеренији просечном акционом филму него екранизованој школској лектири. Но, Лурман успева да постигне да Шекспирове речи користи као предложак за ватромет спектакуларних призора и снажних осећања. Највреднији део филма је почетак, у коме редитељ показује велику домишљатост у настојању да Шекспирове изразе учини доследним с модернистичким визуeлним садржајем филма. Његов стил режирања је инспирисан МТВ-јем – препун брзих кадрова, крупних планова и бљештавих боја који је помогао да се уверљиво пренесе древни текст у садашњост.

Упркос визуелном стилу и сценографији, највећи терет филма су изнели глумци. Ди Каприо, иако добрих пет година престар да тумачи тинејџера, идеалан је за улогу наивног и емоционално незрелог седамнаестогодишњака. Појава Клер Дејнс је занимљива, која је својим годиштем много ближа лику који тумачи, представља добру комбинацију романтичне и несрећно заљубљене девојке. Одличан је био и Харолд Перирано чији је Меркуцио занимљиво замишљен као хиперактивни трансвестит. Много смиренији, али такође упечатљив, Пит Послтвејт је одличан у улози фратра Лоренца као свештеника ближем моделу Тимотија Лирија, него св. Фрање.

Ово остварење садржи врлину која је ретка међу холивудским остварењима - оригиналност, иако је рађено по књизи. Освежење је међу високобуџетних наслова. Заслужује топле препоруке, не само за оне који скупљају материјал за школску лектиру, већ и за све оне који би желели да погледају другачију верзију Шекспирове трагедије.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште