slika baner 5f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Звездана прашина

Назив филма: Звездана прашина
Назив оригинала: Stardust
Година: 2007.
Трајање: 127 минута
Жанр: авантура/фантазија/романса
Режија: Метју Вон
Улоге: Чарли Кокс, Клер Дејнс, Сијена Милер, Роберт Де Ниро...

Редитељ нас упознаје са успаваним енглеским селом по имену Зид (тако назван због каменог зида који староседеоце вековима штити од натприродног света који се налази са друге стране) и младићем Тристаном Торном (Чарли Кокс) који обећава звезду падалицу најлепшој девојци из села (Сијена Милер). Како би одржао обећање, Тристан ће морати да пређе преко забрањеног зида и да закорачи у мистериозно краљевство магије, чији ће део и сам постати.

Филм је инспирисан књигом Нила Гејмена, чији награђивани радови обухватају и графичке новеле, сценарије, стрипове... Необична прича о звезди падалици која пада у магично краљевство, а за коју се испоставља да уопште није обичан метеор, него девојка у опасности, јер је јури невероватна скупина поремећених вештица, летећих пирата и ратоборнх гоблина а сви желе њено срце.

Када је у питању сценографија и дизајн филма, основа је узета управо из илустрација Чарлса Велса, који је први замислио Гејменов свет. Иако је било јасно да филм не може да изгледа тачно као илустрације, редитељ је тражио од сценографа и тима за специјалне ефекте да дају све од себе како би се пренео дух Велсовог рада. Једна од вредности овог филма јесте што видимо глумце у другачијим улогама него што смо навикли. На пример, Де Ниро осим што је пират, добро изгледа у хаљини или Мишел Фајфер која је очајна у жељи да употреби звезду падалицу како би достигла вечну младост и лепоту. Млади Чарли Кокс се одлично показао као заљубени лик спреман на све, док је Клер Дејнс била у свом елементу и сијала попут звезде која јој је и додељена.

Прича говори о правој љубави и великој авантури у којој се сажима све оно због чега је било ко од нас и заволео бајке. Паралелни свет који је одвојен каменим зидом нам открива колико нова средина може бити другачија и блиска у истом тренутку. Филм је испуњен магијом, проклетством, потрагама и ликовима који превазилазе сва очекивања публике.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште