slika baner 6f.png
User Rating:  / 3
PoorBest 

Две чађаве двоцевке

Назив филма: Две чађаве двоцевке
Назив оригинала: Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Година: 1998.
Трајање: 107 минута
Жанр: комедија/акција
Режија: Гај Ричи
Улоге: Џејсон Флеминг, Декстер Флечер, Ник Моран, Џејсон Статам

Дебитантско остварење британског режисера Гаја Ричија је одличан пример за упознавање новије енглеске кинематографије. Радња филма прати четворку пријатеља коју чине Еди, Соуп, Том и Бејкон. Они живе у лондонском предграђу у коме је криминал најразвијенија привредна грана. Еди је професионални играч покера који добија прилику да изађе на црту Мориатрију, локалном вођи криминалне банде и због чега убеђује пријатеље да сакупе сав новац који имају. Мориарти намешта партију покера и четворка има рок од недељу дана да врати пола милиона фунти. Након што сви одбијају да им позајме паре, очајна екипа решава да опљачка прве комшије који су дилери марихуане.

Са мало познатом поставом успео је да направи забаван филм пун смеха, акције, доброг заплета и музике. Ликови у филму су веома живописни и немогуће је да вам буду досадни. Дебитантску улогу је остварио, тада манекен, а данас позната акциона звезда Џејсон Статам (Бејкон). Занимљиво је да он није ни желео да се појави у филму, али је његова модна кућа, која је била једна од спонзора, инсистирала на томе. Остатак четворке чине Ник Морен (Еди), Џејсон Флеминг (Том) и Декстер Флечер (Соуп) којима су ове улоге отвориле врата Холивуда. Не треба заборавити бившег фудбалера а данашњу звезду Винија Џонса (Велики Крис) а појављује се и Стинг чија је супруга била такође један од спонзора.

Редитељ је овај филм лишио моралисања, без клишеа је, лоших дијалога, специјалних ефеката и додворавања публици. Направио је занимљиву акциону црну комедију. У њему се поред главне приче појављује још неколико мањих прича које савршено прате заплет. Специфични британски хумор и сјајан темпо не дозвољава да гледаоцу попусти пажња. Музичка подлога сјајно представља напетост сцена, чак и размишљања поменуте четворке. Сценарио је врло добар, мада се мора признати да има и неколико ситних пропуста. „Две чађаве двоцевке“ представља занимљиву фузију кримића, акције и црне комедије са брзим ритмом и одличном музиком. Сваки љубитељ филма ће уживати у овом необичном остварењу.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште