slika baner 10f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Икс мен: Дани будуће прошлости

Назив филма: Икс мен: Дани будуће прошлости
Назив оригинала: X-Men: Days of Future Past
Година: 2014.
Трајање: 131 минута
Жанр: акција/авантура/научна фантастика
Режија: Брајан Сингер
Улоге: Патрик Стјуарт, Иан Мекелен, Хју Џекмен, Џенифер Лоренс...

Редитељ се одлучио да нам представи филм кроз две временске линије и то у 3Д варијанти: ликови из оригиналне „Икс мен“ триологије удружују снаге са самим собом из млађих дана у намери да спасу нашу будућност. Радња се врти око Мистик (Џенифер Лоренс, а у претходним деловима ју је глумила Ребека Ромен) да у 1973. години, убије научника који је створио роботе „Стражаре“ и тако допринео истребљењу мутаната у будућности.

Последњи филм Икс мен саге је најзанимљивији до сада. Обично су наставци лошији од оригинала, али то није случај са овим остварењем. „Дани будуће прошлости“ садрже све што један пасионирани љубитељ „Икс мена“ очекује: много акције, преокрета, унутрашњу психолошку напетост главних јунака и наравно, претеривање у свему (али ово претеривање не шкоди филму). Како је реч о серијалу насталом на основу Марвеловог истоименог стрипа из 1963. године јасно је да ређање бизарних ситуација и употреба специјалних ефеката савршено допуњује ово остварење. У том смислу препорука за гледаоце је да обавезно гледају филм у 3Д варијанти.

Осим нових ликова који су се одлично уклопили, стари јунаци и даље привлаче пажњу, као што је Вулверин (Хју Џекмен), Сторм (Хале Бери) и др. Занимљиво је да Вулверин у овом делу изгледа најопасније, упркос духовитим опаскама. Можда су године учиниле своје, али Хју је све бољи у улози Вулверина. Нажалост, Хале има врло мало текста а више акције у овом наставку, док, Магнето (Иан Мекелен) и Чарлс Ексавијер (Патрик Стјуарт) показују млађим верзијама себе како их треба представити (Мајклу Фасбендеру и Џејмсу Мекавоју).

Неко ће се пожалити да филм пати од рупа у сценарију и не баш најсрећнијих начина да се те рупе попуне. Но, овај наставак је најинтересантнији из истог разлога из ког су и претходни били добри: због сложених ликова, компликованих односа међу њима и квалитетног хумора. Увођење нових ликова је обогатило ово остварење и показало да стара и нова школа глуме итекако могу да буду међусобна подршка.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште