slika baner 10f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Only Lovers Left Alive

 

Џим Џармуш је већ са првим филмом искристализовао свој стил који га је учинио једним од најпознатијих и најцењенијих редитеља независне филмске сцене. Током више од три деценије, колико се бави филмом, овај редитељ и сценариста је показао велику склоност ка постављању необичних наративних структура, које су неретко пропраћене спорим ритмом, огромним паузама у комуникацији и оним што на први поглед делује као неповезана расправа међу ликовима. Због свега тога људи према Џармушовим филмовима имају прилично амбивалентно мишљење – или су исконски фасцинирани или их у потпуности презиру.

Смештена у Детроиту, прича филма Only Lovers Left Alive центрира се око два вампира, Еве и Адама, који су већ вековима заљубљени једно у друго. Згрожен стањем у којем се човечанство налази у XXI веку, Адам, који себе представља као рок музичара, почиње да показује озбиљне знаке депресије. Забринута за стање њеног изабраника, Ева улаже велики напор да га орасположи, али ситуација креће додатно да се компликује када им у посету дође њена млађа сестра.

Оно што Џармуш овде на суптилан начин осликава јесте једна изузетно вешта критика на распуштену младост и квалитет живота у XXI веку. Џармуш још једном не пропушта прилику да се позабави публиком и да јој пружи мноштво симбола и скривених порука за чије је потпуно препознавање и разумевање потребно вишеструко гледање. Не смемо заборавити ни мисли великана попут Николе Тесле, Самјуела Бекета и Алберта Ајнштајна, које јунаци неретко цитирају.

Only Lovers Left Alive није још један филм о вампирима, већ егзистенцијална драма која почива на бесмртном пару који се бави смртничким питањима као што су љубав, зависност и вера. Иако су већ вековима ту и делују као да су све видели, окусили и проживели, протагонисти овог филма, поготово у сцени с црвеним печуркама, опомињу нас да природа никада неће престати да нас изненађује и да ће механизми помоћу којих она функционише заувек за нас бити мистерија.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште