slika baner 10f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Седми печат

 

црно-бели филм, драма
Шведска
1957. година
96 минута
режисер: Ингмар Бергман
сценарио: Ингмар Бергман
композитор: Ерик Нордген
сниматељ: Гунар Фишер
улоге: Макс фон Зидоу, Бенгдт Екерот

Надовезујемо се на посебан начин на претходну причу о режисеру Тарковском. Андреј Тарковски је у једном свом интервјуу изјавио да га само од два уметника на свету интересује став. Један од тих уметника је шведски режисер Ингмар Бергман. Поново имамо посла са егзистенцијалним питањима и филозофијом филма, филма у филозофији....Питања која никада не мирују и не дају спокој човеку.

Филм је назван по делу из „Откровења Јовановог“ у ком се говори о тишини Бога: „И кад отвори седми печат, наста тишина на небу око пола часа" (Откр. 8, 1). Тишина која слути на Апокалипсу, на човекову коначност и крај свега. Радња филма је смештена у време Црне смрти, када се средњовековни витез Антонијус Блок враћа из десетогодишње борбе. Огорчен од рата, губи веру у све људско и Бога. Лутајући среће Смрт. Не желећи, ипак, да се одрекне своје душе, витез јој нуди партију шаха те ако изгуби, даће јој и своју душу, ако победи, спашће се. Ту почиње разговор витеза и Смрти о вери, Богу, животу и коначности. Многи овај филм сматрају једним од најутицајнијих европских арт филмова.

Потражите овај филм. Има незборавне кадрове, крајње уметнички и страсно урађен, награђиван...Осетићете зору, ветар, мрак и ново свитање које даје наду...

Такође, у нашој Библиотеци ћете пронаћи књижевна остварења овог великог уметника - Ингмара Бергмана.

 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште