slika baner 5f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Питер Селерс

Питер Селерс је био британски глумац и комичар. Најпознатији је по улози инспектора Клузоа у серијалу филмова Пинк Пантер, али и по улогама у филмовима Др Стрејнџлов, Лолита и Добродошли господине Ченс. Глумица Бети Дејвис је једном за њега рекла „Он није глумац, он је камелеон“.

Селерсов филмски успех дошао је са британским комедијама као што су Убица жена, Ја сам добро Џек и Миш који лаје. У својим првим филмским улогама он је наставио да приказује своју способност да говори различите акценте и гласове, обично у карактерним улогама, играјући најчешће неколико ликова у једном филму. У свом другом филму је играо два лика, а у свом трећем чак шест.

У филму Најмањи шоу на свету, тридесетдвогодишњи глумац је играо дрхтавог, пијаног филмског оператера двоструко старијег од њега. У филму Миш који је лајао, који је смештен у малој Европској држави, играо је три велике и различите улоге, стару краљицу, амбициозног премијера и невиног и несташног момка са фарме изабраног да води инвазију САД. У САД је добио значајан публицитет за играње три лика, што ће касније и поновити у филму Др Стрејнџлов.

Почео је да добија међународну пажњу за улогу индијског доктора у филму Милионер са Софијом Лорен у главној улози. Филм је инспирисао продуцента Џорџа Мартина који је направио насловну песму за филм коју певају Лорен и Селерс заједно.

Од 1963. Селерс је играо неспретног инспектора Клузоа у серијалу филмова о Пинк Пантеру. Овај лик је донео Селерсу популарност широм света, почевши од филма Пинк Пантер, преко наставака Пуцањ у мраку у којем је играо истакнутију улогу. Играо је овај лик у још три наврата. Филм Траг Пинк Пантера, који садржи неискоришћене снимке Селерса, је изашао 1982., након његове смрти. Његова удовица Лин Фредерикс, успешно је тужила филмске продуценте за неауторизовану употребу. Селерс се припремао да одигра још једном улогу главног инспектора Клузоа али је преминуо пре почетка рада на филму Романса Пинк Пантера.

Овом приликом вам топло препоручујемо филмове са неспретним и незаборавним инспектором Клузоом.

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште