slika baner 6f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Филм "Парада"

Изворни наслов: Парада
Жанр: комедија, драма
Режија: Срђан Драгојевић
Сценарио: Срђан Драгојевић
Продуцент: Биљана Првановић, Игор Нола, Владимир Анастасов, Ева Рохрман, Мајк Дауни
Главне улоге: Никола Којо, Милош Самолов, Христина Поповић, Горан Јевтић, Горан Навојец, Мира Ступица, Марко Николић
Музика: Игор Перовић
Издавачка кућа: Delirium Films, Mainframe Production, Sektor Film Skopje, Forum Ljubljana, Film and Music Entertainment
Година: 2011
Трајање: 115 мин.
Земља: Србија
Језик :Српски  

“Парада” је српски филм из 2011. године редитеља и сценаристе Срђана Драгојевића. Премијера филма је одржана у Београду, 31. септембра 2011. године. За три недеље приказивања филм је погледало 150.000 људи у биоскопима. Парада је Драгојевићев седми филм, а идеју за филм Драгојевић је добио још 2003, док је сценарио почео писати 2008. године.

Филм говори о групи геј активиста који покушавају да организују параду поноса у Београду. Када полиција одбије да обезбеђује скуп, они се обраћају групи криминалаца из бивше Југославије, међу којима је и Лимун (Никола Којо), власник агенције за обезбеђење и ратни ветеран. Филм је сниман у Србији, Хрватској и Македонији, а неколико кадрова су и оригинални снимци са Београдске параде поноса из 2010. године.

Сам филм овако препричан се чини као обична прича или чак клише који се стално провлачи кроз “политички коректно” изражавање и понашање. Међутим, ово је изванредан пресек и раслојавање периода грађанског рата у Југославији, репова који се вуку и данас из тог дела наше историје и судар са једним новим и свуда већ прихваћеним делом нас који смо годинама потискивали и намерно затварали очи. Реч је о ЛГБТ популацији и паради поноса око које се сваки пут дигне толико прашине. Након гледања овог филма, који у људском и сасвим природном стилу приказује и оне различите од нас, сигурни смо да ће се, чак и оним највећим противницима, бар мало разбистрити и да ћемо сви заједно схватити да своја веровања или природу који не угрожавају остале не морамо плаћати животом.

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште