slika baner 9f.png
User Rating:  / 3
PoorBest 

Први српски композитори

Причати о музици, а не осврнути се на корене и сопствену културу, обесмислилило би сваки наш покушај да вас охрабримо да останете уз књигу и Библиотеку. На почетку су побројани само неки од наслова који би вас увели у нашу, заједничку прошлост. А имамо чиме да се поносимо. Ко су били први српски композитори?

Стефан Србин је први познати српски композитор из XV века. Аутор је појединих песама у великој рукописној псалтикији (зборнику црквених песама), која је изгорела у Народној библиотеци 1941. године и од које је сачувано до данас само дванаест страна. То је најпознатији и најстарији споменик српске средњовековне музичке културе. Модерну уметничку музику обележили су композитори Стеван Стојановић Мокрањац, Корнелије Станковић, Стеван Христић и Станислав Бинички. Када је реч о опери, интересантно је да је идеју за прву оперу имао још Јован Стерија Поповић, а прву српску оперу, аматерску, извело је Српско певачко друштво из Беле Цркве 1880. године. Била је то опера „Милош Обилић“, коју је написао професионални војник и музички посвећеник Сима Мичин.

Прва „права“ опера Станислава Биничког била је „На уранку“, а изведена је 1903. године. Следе Исидор Бајић и опера „Кнез Иво од Семберије“, Петар Коњовић са чак пет опера, Рудолф Бручи, Миховил Логар, Светомир Настасијевић, Станојло Рајичић и тако иде нит музичке српске културе, до данас. Позивамо вас да се упознате са именима славних српских композитора и тако, бар на кратко, утекнемо неукусу и некултури који нас неминовно окружују и чине део наше свакодневице. Направимо свој круг унутар великог коме нема краја ни почетка.

 

СТАРА српска музика : примери црквених песама из XV века / одабрао Димитрије Стефановић - Београд : Музиколошки инстут Српске академије наука и уметности, 1973. - [69] стр. ; 23 cm. - (Посебна издања / Музиколошки институт Српске академије наука и уметности ; књ. 15/2)

НИКОЛИЋ-Вучковић, Јосиф Р. Српска музика и њени пионири / Јос. [Јосиф] Р. Николић-Вучковић. - Лесковац : Покрет, [19--]. - 50 стр. ; 17 cm.

ВАСИЉЕВИЋ, Зорислава М. Рат за српску музичку писменост / Зорислава М. Васиљевић. - Београд : Просвета, 2000. - 332 стр. ; 23 cm.  

{fastsocialshare}

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште