slika baner 8f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Камарон де ла Исла (Camarón de la Isla)

Хосе Монхе Круз, познатији као Камарон, један је од најбољих фламенко певача у историји. Рођен је у Сан Фернарду у Шпанији, 5. децембра 1950. године. Његов стил певања оболежио је у фламенку почетак нечег новог, нечега што ће се касније назвати “flamenco nuevo” и “jazz flamenco”. Био је седмо од осморо деце у ромској породици, од родитеља обоје знаних као фламенко певачи. Занимљиво је да је напустио школу са десет година да би помагао оцу у ковачници.

На почетку је желео да постане тореро, али су га мештани молили да им пева и то награђивали новцем и храном. Наступао је већ од седме године на улици и по кафанама. Са четрнаест година одлази на турнеју са „Ballet de Arte Español“, а са шеснаест проналази срећу на сталној позицији певача у мадридском фламенко локалу „Torres Bermejas“. У њему је срео Пака де Лусију с којим је снимио девет албума између 1969. и 1977. године. Касније је наставио сарадњу са гитаристом Томатитом. Са двадесет шест година је оженио шеснаестогодишњу Долорес Монтоја (добили су четворо деце) са којом је живео до смрти. Овим догађајем обележава се почетак једне мирније фазе његовог живота, која ће трајати око три године.

 

После доста успона и падова, 1987. годину је обележио троструким концертом у Паризу, а 1989. године је снимио албум „Soy Gitano“ са краљевском филхармонијом. Осим што је био страствени пушач, користио је хашиш, кокаин и хероин што је и проузроковало да направи саобраћајну несрећу 1986. године у којој је погинуло двоје људи. Године 1992. му је дијагностикован рак плућа и умире 2. јула исте године. Сахрани у родном Сан Фернанду присуствовало је између педесет и сто хиљада људи.

Јединствен глас који „пати“ уз пратњу гитаре. Тако је звучао Камарон. Традиционалисти су га осуђивали а народ га је обожавао. Направио је револуцију и рашчистио пут за младе фламенко певаче који се нису бојали да експериментишу у музици. Сметало им је што је ромског порекла, али његове песме би све осуде надјачале. Прерана смрт и контроверзни живот није прво што помислимо када се сетимо Камарона, већ глас који вибрира кроз осећања и шаље их ка нашим душама.

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште