slika baner 6f.png
User Rating:  / 2
PoorBest 

Арета Френклин

Славна певачица, композиторка и пијанисткиња, Арета Френклин је рођена 25. марта 1942. године као пето дете баптистичког свештеника Кларенса Ла Вона Френклина и певачице и пијанисткиње Барбаре Сигерс. Развели су се када је Арета имала шест година, што је веома утицало на њен живот, јер се са сестрама и братом преселила код баке Рејчел Френклин, која јој је била највећа подршка у животу. Како јој је отац био свештеник, Арета је често била у прилици да слуша и ужива у госпел музици.

Нажалост, веома рано је остала без мајке (када је имала десет година). Исте године када је објавила своју прву плочу, Арета је затруднела, па је на неко време морала да се повуче из музичких вода. Приватни живот је волела да задржи за себе, тако не чуди чињеница да када је после две године поново затруднела и даље није откривала детаље о својим везама и деци. Како би наставила каријеру и издржавала синове, била је приморана да их остави код баке. Иако јој је то тада изгледало као идеално решење, данас се веома каје. Сматра да им се није довољно посветила. Имала је два брака, први са Тедом Вајтом, венчали су се 1961. године (и са њим је добила сина) и други са глумцем Глином Турманом, 1978. године. Четвртог сина је родила 1970. године са менаџером Кеном Канинхемом.

Препознатљива је као соул певачица, снажног гласа (Арета има распон од четири октаве). Крајем шездесетих била је на самом врху, а песме попут “I Say a Little Prayer” и “Chain Of Fools” преко ноћи су постале класика. Начин на који је отпевала “Respect” 1967. године био је подстицај за милионе црнаца у Америци, који су због вековног угњетавања протествовали и тражили иста права која су имали и остали грађани. Певала је и на протестним манифестацијама за грађанска права на којима је био и пријатељ њеног оца Мартин Лутер Кинг. Њен албум “Amazing Grace” из 1972. године и данас је један од најпродаванијих госпел албума свих времена. Осамдесете године су познате по хитовима као што су “Freeway Of Love” и “Who′s Zooming Who”. Албум под именом „А Rose is Still a Rose“ је постао легендаран.

Са њом су певали многи великани попут Ени Ленокс, Елтона Џона, Џорџа Мајкла... Освојила је осамнаест Греми награда. Пре двадесетпет година ушла је као прва жена у музеј Rock and Roll Hall of Fame у Охају, где се заправо налази комплетна историја музике. Певала је на инаугурацији председника Барака Обаме 2009. године. Без обзира на своје године, Арета и даље жели да наступа иако јој је у последње време здравље пољуљано (откривен јој је рак панкреаса 2010. године) но, храброст и оптимизам није изгубила. Краљица соула не показује знаке умора, већ гура даље у осмој деценији живота, снажно и продорно, како само Арета зна и уме.

 

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште