slika baner 8f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Витни Хјустон

Била је међу ретким звездама која је завређивала поштовање чак и оних којима се жанровски није допадала. Њена биографија препуна је занимљивих детаља који потврђују да се радило о изузетној појави на светској музичкој сцени. Витни Хјустон потиче из породице која се у Америци сматрала за музичку елиту. Њена мајка Сиси певала је пратеће вокале Арети Фреклин (која је и крстила Витни) и Елвису Прислију, а њена тетка је славна Дион Ворвик. Пре него што се прославила као певачица, радила је као манекенка. Била је прва тамнопута девојка која се појавила на насловној страни часописа за адолесценте „Седамнаест“. Сликала се и за насловнице магазина „Гламур“, „Космополитен“, глумила је у телевизијским рекламама...

Њен први албум „Витни Хјустон“ издат 1985. године, постао је најпродаванији деби албум те године, а након вртоглавог успеха, уследило је још шест студијских албума, као и три албума писана за потребе филмова, који су достигли златне и платинасте тираже. Витни Хјустон је била мецосопран, зато и не чуди што јој је надимак био „The Voice“ (Глас). Глумила је у пет филмова, а најзапаженији је био „Телохранитељ“ са Кевином Костнером из 1992. године. Њен највећи хит "I Will Always Love You" заправо је римејк песме америчке кантри певачице Доли Партон. Једина је певачица на свету која је имала седам узастопних хитова на “Билбордовој“ листи: “Saving All My Love for You”, “How Will I Know”, “Greatest Love of All”, “I Wanna Dance with Somebody”, “Didn’t We Almost Have It All”, “So Emotional” и “Where Do Broken Hearts Go”.

Певачица је била велики поборник анти-апартхејд покрета и Нелсона Менделе. Док се бавила манекенством, одбијала је да сарађује са агенцијама које су пословале са Јужном Африком. Наступила је на стадиону Вембли 1988. године, на прослави седамдесетог рођендана Нелсона Менделе, који је тада био у затвору. Витни је добила преко четири стотине признања, од чега шест „Греми“ награда, две „Еми“ награде и тридесет „Билборд“ награда.

Пре него што се удала за музичара Бобија Брауна, и са њим добила ћерку Боби Кристину, Витни се забављала са звездом америчког фудбала Рендалом Канингемом и познатим глумцем Едијем Марфијем. Током година, њен беспрекоран глас је засењен чудним понашањем, отказивањем концерата, све гласнијим причама о зависности од наркотика славног пара... Последњих десетак година више је проводила на лечењима него на сцени. Изненада је преминула 11. фебруара 2012. године, у 48-ој години живота. Свет се још није опоравио од ове вести, но, поп дива ће наставити да живи кроз песме и филмове које је оставила генерацијама, а њен глас је утицао и утицаће на младе уметнике, познаваоце музике и све људе који уживају у доброј песми и још бољем гласу.

 

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште