slika baner 6f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Заборављени богови рока: Литл Ричард

У овом чланку, покушаћемо да се присетимо давно заборављених богова рок и поп музике. За неке од њих сте чули, а са некима ћете се тек упознати. Ми вас подржавамо у томе да пре, у току и после читања, посетите „youtube.com“, у чијем претраживачу можете укуцати име извођача са којим вас желимо упознати у чланку испод, као и у чланцима који ће доћи у будућности и да заједно са нама осетите слободу духа и ума, као и позитивну енергију коју рок музика представља.

Први чланак посвећујемо никоме другоме до Литл Ричарду, правом краљу рок музике. Човек кога нико не поседује и који је увек радио само оно шта је хтео и само на свој начин. Могао је да пева као сви, могао је свирати клавир као сви. Могао је зарадити пуно новца да је био као остали. Али то га није испуњавало, није осећао као да ради праву ствар. Морао је бити искрен, јер то је оно шта он јесте. Музичар у правом смислу те речи, забављач, инспирација, кловн, принц ...

Рођен је 5. децембра, 1932. године у Џорџији, у земљи у којој је црни човек увек дечак, али не у лепом смису те речи. Ричард Вејн Пенимен, познатији као Литл Ричард, је представљао све чега се бела Америка плашила. црн, искрен, пун позитивне енргије, гласан, другачији и врло вољен. Све што рок музика заиста јесте. И поврх свега бисексуалног опредељења. Тема која је и данас табу, а поготово тада. Литл Ричард се домогао врха врло брзо и тамо остао до данашњег дана. Напорним радом, са много зноја, суза и крви, и са великим осмехом од уха до уха, Пенимен је био осуђен на успех. Не дугује свој успех црној заједници и потплаћивању радио станица. Само напоран рад и неограничена харизма. Као доказ да је радио све шта је хтео у животу јесте и чињенца да је у једном тренутку постао и свештеник.

За почетак, обавезно послушајте његове највеће хитове „Tutti Frutti“, „Lucile“, „Good Golly Miss Molly“. Један је од ретких музичара који није имао успоне и падове, већ само успон. Различите музичке струје су га усмеравале и водиле кроз воде соула, госпела и фанка све до рока, по коме је заувек препознатљив.

 

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште