slika baner 5f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Мадредеус

Мадредеус је један од најпознатијих португалских музичких састава каји се бави мешавином фадо музике и модерног фолка. Фадо је музички жанр који у преводу значи судбина. Почиње да се развија од 1820. године у Португалији и препознатљив је по сетним мелодијама и текстовима који најчешће говоре о љубави, мору и животу сиромашних. Реч saudade, карактерише фадо музику на португалском језику и непреводив је израз на велики број језика. Сами Португалци воле да се хвале да само они имају израз за то осећање. Saudade се обично преводи као носталгија или чежња, односно као осећање жаљења за нечим, али првенствено то је осећање у којем се ужива. Фадо музика има карактеристичан ритам који представља мешавину афричког и арапског утицаја.

Групу Мадредеус су основали средином 80-их година двадесетог века Педро Аирес Магаљаис, класични гитариста, Родриго Леао, клавијатуриста, Франсиско Рибеиро, челиста и Тереза Салгеиро, вокал. Педро Аирес Магаљаис привремено напушта бенд 1993. године, а његово место током концертних наступа заузима Жозе Пеишото (класична гитара). Магаљаис се накнадно поново придружио групи, тако да група прераста у секстет са две гитаре.

Свој први албум „Os dias da Madredeus“ снимали су 1987. године у једном напуштеном манастиру у Лисабону. Снимање је било отежано због близине трамвајске станице и сталне буке трамваја. Да би овековечили тај моменат и околности које нису могли да избегну дали су групи име по последњој трамвајској станици Madre de Deus (Мајка Божија), скраћено по локалном дијалекту - Madredeus.

После објављивања неколико албума, постају популарни у Португалији али се за њихову музику мало чује ван граница земље. Светску славу стичу 1994. године после учешћа у филму „Лисабонска прича“ немачког филмског редитеља Вима Вендерса. Током стваралаштва продали су преко три милиона албума широм света.

Временом су њени чланови почели да напуштају групу, посвећујући се соло пројектима. Последња је групу напустила Тереза после које ни Мадредеуш званично престаје да ствара музику.

Уживајте у меланхоличним мелодијама фадо музике!

 

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште