slika baner 3f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Лени Кравиц

Можда звучи као омиљени сладолед из детињства преливен млечним производом једне регионалне компаније али Лени је далеко од слаткоће. Најпознатији је као рок певач, али је и аранжер, текстописац и продуцент. Изгледа све боље иако има педесет година, (многи су уверени да је потписао пакт са ђаволом). Син је телевизијског продуцента рускојеврејског порекла Саја Кравица и глумице Рокси Рокер, пореклом са Бахама. Лени је већ са пет година желео да буде музичар а одрастао је уз музику коју су слушали његови родитељи, односно, џез, класичну, госпел и блуз. Но, на његов стил је највише утицао соул и препознатљиви Мотаун звук.

До сада је снимио седам студијских албума, а процењују да је продао више од двадесет милиона музичких записа. Током каријере освајао је многобројне награде, (добио је „Греми“ за најбољег мушког извођача четири године заредом). Уме да свира гитару, бас, бубњеве, клавијатуре и перкусије. Захваљујући оцу који је радио на телевизији, упознао је многе џез музичаре а на њега су велики утицај имали и соул музичари Џејмс Браун, Арета Фреклин, Стиви Вондер и др. Када је напунио пет година, Дјук Елингтон му је лично одсвирао рођенданску песму.

Од првог албума „Let Love Rule“ из 1989. године до задњег „Straut“, Лени је непрестрано низао успехе а издвојиле су се песме „American Woman“, „I Belong To You“, „Fly Away“, „Believe In Me“ и „Chamber“. Песма „Bank Robber Man“ је написана након инцидента са полицијом из Мајамија. Наиме, Кравиц је ухапшен на путу ка теретани јер је одговарао опису пљачкаша банке кога је полиција у то време тражила. Певач код себе није имао личну карту а полиција му није поверовала када се представио као Лени Кравиц.

Кравиц је 1987. године оженио глумицу Лису Боне са којом има ћерку Зои. Развели су се 1993. године. Сваки одевни предмет му пристаје, чак и када навуче само фармерке, крзно око врата и десет редова перлица. Авијатичарске наочаре су му заштитни знак. Последње две године живи у камп приколици на Бахамима, у родном месту своје мајке, а каже да га тропски предели највише инспиришу. Гостовао је у „Симпсоновима“. Осим карактеристичног изгледа и харизме, осваја нас незаборавним баладама али и продорним и заразним рок песмама.

 

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште