slika baner 3f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Смак

„Смак“ је југословенска и српска рок група коју је основао гитариста Радомир Михајловић Точак са бубњаром Слободаном Стојановићем Кепом и басистом Зораном Милановићем, у Крагујевцу 1971 године. Група „Смак“ је име добила по драмском колажу који се, у време када је група настала, изводио у Крагујевцу.

Слободан Коминац Кома био је певач у првој постави и један од њених оснивача, а пре је свирао гитару и певао у крагујевачким групама „Џентри“ и „Сенке“. Са извесним музичким образовањем, Коминац је имао искуства и у компоновању. У почетку је био шеф групе „Смак“ одређујући репертоар за игранке. Групу напушта у два наврата, да би дефинитивно отишао у лето 1973. године.

Трећи оригинални члан групе јесте Миша Николић. Он је био оргуљаш у првој постави. У Крагујевац је долазио сваког викенда из Београда у ком је студирао Музичку академију. Групу је напустио у лето 1972. године. Априла 1973. године „Смак“ са домаћином Гитаријаде у Пожаревцу, групом „Дијаманти“, дели прво место, да би у лето исте године победили на Фестивалу поп музике у банатском селу Санад. У октобру, након читавог низа промењених певача, у групу долази Борис Аранђеловић. Он пролази на аудицији, и то тако што је својим тенором добро отпевао песму „Child in Time“ енглеске групе „Deep Purple“.

Марта 1974. године „Смак“ објављује први сингл. 10. новембра 1974. имају свој први наступ у Београду, и то на рођендану емисије „Вече уз радио“. У Дому синдиката наступају заједно са београдском „Поп машином“ и другим групама. Неколико дана касније, на самосталном концерту у Сали хероја на Филолошком факултету у Београду имају више него успешан наступ. Тада први пут са њима наступа млади оргуљаш из Краљева Лазар Ристовски, који постаје редовни члан групе. Момци из „Смака“ су били предгрупа чувеном саставу „Deep Purple“ на њиховом концерту у Београду 1975. Након овог концерта и хит сингла, издали су први албум који се нашао на листи „Топ 50" најпродаванијих југословенских албума свих времена.

Почетком 1976. су објавили мини-плочу „Сателит“, на којој се налазила истоимена хит песма, затим блуз песма „Шумадијски блуз“. У овом периоду су снимили кратак филм „Смак у Њујорку“, на којем је приказана њихова мала турнеја по САД-у, као део промоције плоче „Сателит“. Те године Точак објављује свој први соло албум „Р. М. Точак“, који је постао најпродаванији албум у Југославији 1976. Следећи њихов сингл „Људи није фер/Ел Думо“ је објављен крајем 1976. Смак је био, пре свега, поштован због Точкове гитарске виртуозности (у почетку највише по узору на Џимија Хендрикса) и због занимљиве и снажне фузије хард рока, џеза, прогресивног рока, џез рока са снажном блуз основом, са Аранђеловићевим вокалним фалсетом који је радо коришћен у дуелима гитаре и гласа. Инструментал „Улазак у харем“ је прославио Радомира Михаиловића Точка као гитарског хероја и легенду музичке сцене бивше Југославије током седамдесетих година двадесетог века. Албуми „Црна дама“ из 1977. и „Странице нашег времена“ из 1978. били су врло цењени од стране обожавалаца прогресивног рока и чак су били издавани за енглеско тржиште. Њихово окупљање од друге половине осамдесетих променило је правац групе ка фузији. Након повратка 1994, Точкова и Кепина идеја је била да се група „Смак“ врати року. Као поређење се могу искористити сличности у стилу са извођачима као што су „Led Zeppelin“, „Deep Purple“, „Time“...

Албуми

Смак (РТВ Љубљана, 1975.)
Црна дама (PGP RTB 1977.)
Странице нашег времена (PGP RTB 1978.)
Black Lady (Bellaphon 1978.)
Dab in the Middle (Bellaphon 1978.)
Рок циркус (PGP RTB 1980.)
Зашто не волим снег (PGP RTB 1981.)
Смак 86. (PGP RTB 1986.)
Биоскоп Фокс (Ванс / Комуна / PGP RTS 1995.)
Егрегор (PGP RTS 1999.)

 

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште