slika baner 7f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Блуз

Блуз као врста музике води своје корене од америчке музике деветнаестог века. Ова музика је карактеристична за југ Америке и за тежак рад Афроамериканаца на плантажама. Блуз је до Европе стигао преко америчких војних оркестара за време Првог светског рата и међу првима су га прихватили француски композитори међу којима се највише истакао Морис Равел.
Као родоначелник блуза води се Вилијам Хенди који је 1912. године са композицијом „Мемфис блуз“ променио дотадачњи музички ток. Двадесетих година двадесетог века јавља се ера „класичног блуза“ карактеристична по томе што блуз певаче прате џез музичари попут Луја Армстронга, Чарлија Грина и других. После Другог светског рата блуз се развија као урбана велеградска музика која је утицала на стварање нових музичких праваца као што су „Rok and roll“ и „RnB“ ( „Rhythm and Blues“).
Тематика блуз песама је углавном љубавна у којима доминира сетан тон пун чежње и очајања. Женска невера у блузу је чест мотив али се уједно опевају и свакодневни животни проблеми. Временом се развио и такозвани „затворски блуз“ који је постао и својеврсна подврста овог музичког жанра а описивао је све неприлике у којима су доспевали његови ликови на својим бесциљним путовањима. Блуз никад не губи своју везу са животом и увек се веже за појединачни доживљај неког лика и његово искуство.
Велику популарност блуз стиче 1977. године са појавом бенда „Блуз брадерс“ („Blues Brothers“), којег су водила два комичара Џон Белуши и Ден Акројд. Били су чланови оригиналног састава телевизијског шоу-а „Уживо суботом увече“ да би касније снимили и истоимени филм који је трајно прославио ову врсту музике.
Најпознатији блуз музичар садашњице био је Б. Б. Кинг (B. B. King, 1925-2015) који је својим препознатљивим вокалом и виртуозношћу на гитари освојио читав свет. Једна од најзначајнијих наших блуз музичара је Ана Поповић која је свој таленат показала широм Европе и Америке. Поред Блуз фестивала „Воксток“ који се традиционално одржава у јуну на Кошутњаку у Београду и мањи градови у Србији попут Шапца се могу похвалити својим фестивалима који негују блуз.
Један савет за јесење кишне дане: Уживајте у блуз музици али не дозволите да вас обузме БЛУЗ

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште