slika baner 3f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Јадранка Стојаковић

Јадранка Стојаковић је своје прве музичке кораке започела у родном Сарајеву. Њен топли и меки вокал налази пут до публике, а после појављивања на фестивалима “Омладина” и “Ваш шлагер сезоне” стиче праву популарност певајући песме “Музика је свирала” и “Ти не знаш дом где живи он”. Године 1974. започиње сарадњу са Гораном Бреговићем и пева његову песму “Чекала сам” као и “Има нека тајна веза” у акустичној верзији. Захваљујући ујаку, Јадранка је свирала на седамнаест различитих инструмената, но, гитара и усна хармоника су њени заштитни знак.

Током касних седамдесетих почела је да се бави обрадом севдалинки и старих градских љубавних песама у новом музичком аранжману. Радила је и примењену музику за телевизију (дечје емисије Телевизије Сарајево). У два наврата је 1974. године ишла на турнеју по Русији са Далибором Бруном, Вишњом Корбар и групом “Оне и они”, а други пут са Оливером Драгојевићем, Мињом Суботом и Слађаном Милошевић. С тих далеких и напорних турнеја сећа се и тешких тренутака - једном се онесвестила на сцени од силног напора, али и необичних догодовштина: у Грузији им је било забрањено да свирају усну хармонику, јер их је асоцирала на Немце.

Први званични албум “Свитање”, снимила је 1981. за сарајевски Дискотон. Исте године заједно са Недом Украден и Исметом Дервоз-Крвавац бива изабрана да пева пратеће вокале у Вајтиној песми “Лајла” која је претстављала Југославију на Евровизији 1981. године. Упоредо са музиком, Јадранка се бави и сликарством које је дипломирала на Ликовној академији у Сарајеву.

Потом креће прекретница у Јадраникој каријери - Јапан. Све је кренуло када ју је један новинар из Јапана слушао на зимским Олимпијским играма у Сарајеву 1984. за које је написала званичну музичку тему. На позив организатора фестивала одлази у Јапан где узастопно две године наступа, да би 1988. године отишла да тамо живи и ради. Снима плоче на више језика а често у песмама користи теме и звуке са ових простора. У току своје југословенске каријере снимила је пет албума и пуно синглова.

После извесног времена, Јадранка је остала без пасоша, јер на њему више није било места за печате. У том тренутку није имала коме да се обрати, јер је Јапан БиХ признао тек 1998. године. Није могла да изађе из земље, али је од јапанске владе добила папир да може остати. Тако је у Босну коначно крочила 2000. када је довела групу јапанских музичара и приредила концерт. Иако је Јадранка позната по нежним стиховима које пева уз акустичну гитару, признаје да највише воли звук електричне гитаре. Са бендом Bondage Fruit често је наступала у клубовима а једном годишње је држала концерт у Токију.

После земљотреса у Јапану, вратила се и живела повучено. Након пада на бини 2009. одустала је од концерата и јавних наступа. Боловала је од мултипла склерозе. Последње године живота је провела у дому за старе Каритас у Бањалуци. Но, и даље живе њене песме. Ретко ко није чуо за “Све смо могли ми”, “Што те нема” и “Има нека тајна веза”. Била је све у музици као што је и музика била све за њу.

 

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште