slika baner 3f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Тејлор Свифт

Један од ретких узора младих у данашњој поп култури је америчка кантауторка Тејлор Свифт. Од почетка се видела њена амбиција, али се није служила скандалима, јефтиним рекламама и испадима као остале многобројне звезде. Многи јој замерају да јој је глава у облацима, но Тејлор је зрелија од својих колега иако има свега двадесет шест година.

Одрасла је у Вајомингу, y Пенсилванији, а са четрнаест година се преселила у Нешвил, у Тенесију, да би се бавила кантри музиком. Потписала је уговор са независном издавачком кућом „Big Machine Records“ и постала најмлађи текстописац коју је издавачка кућа икада запослила. Објава деби албума названог по њој 2006. године претворила ју је у звезду кантри музике. Захваљујући трећем синглу „Our Song” постала је најмлађа особа која је сама написала и отпевала песму, а са њом је доспела на прво место кантри топ-листе. Номинована је за Награду "Греми” за најбољег новог уметника 2008. године.

Тејлор је позната по песмама које говоре о њеним искуствима из тинејџерског доба. Њено писање су наградили Удружење текстописаца Нешвила и Кућа славних текстописаца. Њена друга достигнућа укључују седам “Гремија”, дванаест Билбордових музичких награда, једанаест Америчких музичких награда, седам награда Удружења кантри музике и шест награда Академије кантри музике. Продала је више од двадесет шест милиона албума, а њене песме су скинуте са интернета 75 милиона пута широм света. „Форбс“ процењује да је зарадила преко 220 милиона долара.

“Гардијан” је приметио да је Свифтова фантастично добра у описивању живота тинејџера током своја прва два албума. Такође су је поредили и са Џанис Иан због бајки и маште које се налазе на Тејлорином другом албуму, Fearless. Обрадила је и раскорак између бајковитих представа и љубави у стварном животу: „Одгајене смо као мале девојчице мислећи да смо принцезе и да ће принц на белом коњу доћи и оборити нас са ногу“. Speak Now, Тејлорин трећи албум, обухвата корак даље, односно, свет одраслих веза. Поред романтике и љубави, њене песме обухватају и однос између родитеља и детета (The Best Day, Never Grow Up), пријатељство (Fifteen, Breathe), поремећаје у исхрани (Tied Together with a Smile), отуђеност (The Outside, A Place In This World, Mean) као и амбиције у каријери (Change, Long Live). Уопштено, Тејлор се ослања на осећања и утиске док пише песме.

Поред певачке каријере, Свифтова се појавила у улози глумице у крими серији „Место злочина“ (2009), комедији „Дан заљубљених“ (2010), анимираном филму „Лоракс“ (2012) и ситкому „Нова девојка“. На њен осамнаести рођендан, прва ствар коју је Свифтова урадила била је регистровање за гласање. Током председничке кампање током 2008, подржавала је кампању „Свака жена се рачуна“ која је имала за циљ да укључи жене у политику и била је једна од много кантри звезда које су снимиле рекламу за кампању „Гласајте за своју земљу“ Као филантроп, Свифтова подржава уметност у школама, дечју писменост, пружање помоћи жртвама природних катастрофа, права припадника ЛГБТ заједница и организације за пружање помоћи болесној деци.  

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште