slika baner 10f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

The Cure

Незахвално је етикетирати овај бенд у било који жанровску теглу, када ни сам фронтмен, Роберт Смит није сигуран којој мешавини музичког ајвара припада. Иако је било много покушаја да се састав уврсти у готик рок због сивих текстова и туборног изгледа Роберта, сам певач се бунио било каквом стављању у калуп. Седамдесетих година су четири школска друга, Роберт, Лоренс, Мајкл и Порл оформили бенд. Остало је историја.

Осим тешке шминке, Роберт је препознатљив по поетичним и мистериозним стиховима. Мултиинструменталиста који зна да пева, Роберт је једини члан који је остао од првобитне поставе бенда. Порл их је први напустио, 1978. године, а остатак бенда мења име “Easy Cure” у “The Cure”, и шаљу демо снимак са четири песме разним дискографским кућама. Убрзо добијају позив. Први албум је изашао годину дана касније, “Three Imaginary Boys” са којим и започињу британску турнеју. Следи психоделичан албум “Seventeen seconds” који постаје један од најпродаванијих у Великој Британији, док је следећи албум “Faith” тужан и хладан, каква је заправо и њихов поглед на свет.

Њихов нихилизам се исплатио јер су догурали до деветог места британске листе са следећим албумом. Последњи студијски албум је изашао 2008. године, “4:13 Dream” и добро је прошао код критике али и публике. Једна од најпознатијих њихових песама “Lullaby” је инспирисана узнемирујућим успаванкама које је певао отац Роберту Смиту, (попут, “Спавај, бебо сада или се никада нећеш пробудити”).

Иако се Роберт договорио са супругом Мери да немају децу, то га не спречава да води братиће у Дизниленд сваког Божића. Такође, позајмио је глас за прву сезону анимиране серије “South Park”,(у тој епизоди се борио са огромним роботом, Барбаром Страјсенд). Многи филмови су названи по њиховим песмама, попут, “Boys Don’t Cry” и “Just Like Heaven”.

Најдужи концерт су одржали у Мексику 2013. године. Трајао је преко четири сата, а бенд је одсвирао тачно педесет песама. На почетку каријере, Роберт је уверавао продукцијске куће да има фобију од летења, јер га је мрзело да иде на далеке турнеје. Албум из 1989. “Disintegration” је првобитно одбачен од америчке продукцијске куће “Electra” као комерцијално самоубиство, да би на крају био распродат у преко два и по милиона примерака. Бенд је деведесетих постао врло популаран захваљујући песми ”Friday I’m In Love”. Природно, то се није допало Роберту, па је замрзео песму. Иако Смит није волео што су и комерцијално успели, али и да нисте фан овог бенда, бар у пролазу сте сигурно чули њихове хитове. Сада знате и коме припадају.  

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште