slika baner 4f.png
User Rating:  / 6
PoorBest 

Ејми Вајнхаус: две године касније 

Кадa би неко први пут чуо Ејми преко радиjа, помислио би да је она висока и крупна црнкиња (или дива џез музике ) и да покушава да се нашали са публиком тако што се крије иза алијаса Вајнхаус. Чак ни спотови не би били довољни да појединац поверује да то заправо она пева, поготово што смо навикли на чињеницу да певачице отварају уста док им неко други изводи песму.

Заправо, њен глас је контраалт и сервиран је као главно јело: средње запечен бифтек, умочен у баршунасти сос, посут зачинима и послужен на тацни, уз високу пунђу као прилог. То је била Ејми Вајнхаус, ситна белкиња из Велике Британије са душом величине Африке, одакле је и потекла музика коју је слушала, уз коју је одрасла и коју је изврсно певала. Ко би икада могао да помисли да ће се кћерка једног таксисте (која је радила као конобарица) винути високо и пасти тако да више никада неће устати? Ејми је била као О тип звезда, горела је сјајније од осталих, a самим тим њен пламен се пре и угасио. Све што нам је од ње остало јесте њена музика и сјај који ће нас пратити пар светлосних година.

 

Добила је прву гитару након што је напунила тринаест година, чиме се завршавају муке око редовног позајмљивања гитаре од старијег брата. С великом озбиљношћу приступа овом инструменту. Иако никада није постала виртуоз на њему, управо он јој је помогао при компоновању музике. Први албум био јој је надахнут Френком Синтаром. Многи сматрају да је албум настао под утицајем џеза, но, већина песама мирише на Френка и његов музички траг (мешавина свинга, попа и јаког, доминантног гласа). Зато и не чуди што је одабрала његово име за наслов абума. Песме као што су “Stronger Than Me”, “Take the Box”, “In My Bed”/”You Sent Me Flying” и “Fuck Me Pumps”/”Help Yourself” по издавању постају хитови и многи критичари хвале њен моћни глас, као и оригиналне и смеле текстове.

Други албум, “Back to Black” доноси зрелији глас, али и тужнији него првенац. Нижу се текстови о алкохолу, експериментисању с дрогама, сексу, самокритичности и још израженије искрености о животу и протраћеним могућностима. Синглови се смењују на светским топ листама: “Rehab“, “You Know I'm No Good”, “Back to Black”, “Tears Dry on Their Own”, “Love Is a Losing Game”.

Трећи албум “Lioness: Hidden Treasures” је изашао постхумно и више је комбинација неиздатих демо снимака него комплетан албум. Нажалост, представља само бледу сенку онога шта је могао да буде. Две обраде су вредна помена, дует са Тонијем Бенетом “Body and Soul” и “Our Day Will Come”. Фотографију на омоту је сликао познати канадски певач Брајан Адамс, 2007. године.

Ејми је и даље глас без премца без обзира на „магични бели прах“, испаде и срозавање њене личности од стране медија па чак и фанова. Њен наступ у Београду остао је запамћен по лошој изведби уместо по њеном вапају за помоћ. Упала је у замку опијата која хвата већину великих музичара. Нажалост, многи ће је више памтити као жртву тровања алкохолом, него по гласу, али ће нам њене песме и даље доносити блаженство, које је могло још дуго да траје...

Детаље о њеној биографији можете наћи у књизи „Моја кћерка, Ејми“ Мича Вајнхауса која је доступна у Библиотеци шабачкој као и на њеном званичном сајту www.amywinehouse.com/

{fastsocialshare}

.

 
 

.

 
 
 
 
 
 
 

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште