slika baner 4f.png
User Rating:  / 2
PoorBest 

Реч-две о БИТЕФ-у

БИТЕФ (Београдски интернационални театарски фестивал) основан је 1967. године на иницијативу Мире Траиловић, уз помоћ Јована Ћирилова. Они су створили фестивал нових позоришних тенденција који је тада, као и данас, у сталној тежњи за превазилажењем постављених граница у позоришниј уметности.

Првенствено због квалитета представа које су се приказивале на фестивалу, као и присуства значајних имена светске позоришне сцене који су због специфичне атмосфере и гостопримства радо долазили, БИТЕФ се развијао и временом је постао један од најзначајнијих европских позоришних фестивала. Више од четрдесет година овај фестивал надилази и превазилази све политичке и културне баријере и иде у корак са развојем позоришне уметности у свету.

Стална тежња да се споји неспојиво једна је од карактеристика овог фестивала те се на БИТЕФ-у могу видети, поред традиционаних позоришних поставки, и изузетно авангардне и експерименталне представе. То несврставање у калупе, БИТЕФ чини једним од ретких позоришних фестивала који, рушећи границе постојећег, изнова ствара нешто ново и оригинално.

Шездесете и седамдесете године прошлог века су за БИТЕФ биле веома специфичне, јер су се тих година приказивали веома храбри експерименти који су разарали драмску форму. Тада су извођене представе и традиционалног оријенталног театра. Осамдесете и деведесете су биле значајне за развој постмодерног театра и плеса. Прва декада двадесетог века је позната по новим достигнућима у области технологије, као и развојем невербалних позоришних остварења.

БИТЕФ је током свих ових година постао и остао репер по коме се сагледава позоришна уметност данас, и у ишчекивању новог, 47. БИТЕФА, остаје нам да се подсетимо и стално сећамо какви су његови почеци били.

{fastsocialshare}

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште