slika baner 7f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Позориште лутака

Позориште лутака – представа у којој неживи ликови представљају људе или животиње, а оживљени су уз помоћ људи, руковалаца. То је велика и фасцинантна тема чији се почеци подударају са почетком позоришта уопште. Најразвијенија позоришта лутака која имају и најдужу традицију налазе се на Далеком истоку али ни источна Европа нимало не заостаје када је луткарско позориште у питању. У тим земљама позориште лутака је учествовало у најразноврснијим сверама живота, од образовања у школама и едукације уопште, до забаве.

Лутке могу бити свих облика и величина, али се могу разврстати у четири основна типа. Најуобичајенија је „лутка на руци“ такозвана „гињол“ лутка, која належе на руку као рукавица, тако да прсти и палац могу да јој покрећу одвојено главу и руке. Варијанта ове лутке је „лутка на шипки“, где се лутка контролише одоздо уз помоћ танких шипки.

Најнапреднији тип лутака је „марионета“ (мала Мери) или лутка која виси на канапима. Њима се управља одозго, великим бројем танких канапа или конаца. Једноставном марионетом од дрвета и неколико зглобова може се руковати само са три канапа који су повезани за главу и руке. Уобичајено, марионета има девет канапа који повезују све њене делове а сложеније варијанте имају много више. Канапи или конци се сви окупе на дрвени оквир или „крст“, кији руковалац држи једном руком, док другом рукује одговарајућим појединачним концима. Луткари који су веома вешти могу показивати невероватне способности и креације у покретању ових лутака.

Четврти облик лутке је „лутка сенка“ која је карактеристична за позориште сенки у источној и југоисточној Азији.

Данас у луткарским позориштима се могу видети разноразне варијанте ових основних типова лутака тако да постоје и подводне луткарске представе као и улични перформанси са џиновским луткама од неколико метара.

У Србији постоји десетак луткарских позоришта. Најпознатија су: Позориште „Пинокио“ у Београду, Позориште „Тоша Јовановић“ у Зрењанину и „Позориште младих“ у Новом Саду.

Библиотека шабачка се поноси својом драмском сценом и луткарским представама, које су настале заједничким креацијама деце која похађају ове радионице и њених координатора.

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште