slika baner 3f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Молијерова кућа

Жан Батист Поклен Молијер (1622-1673) – француски глумац, драмски писац, редитељ, продуцент, можда и највећи комедиограф у историји позоришта. Велики део његове продорне друштвене сатире релевантан је и данас, као што је био и кад је написан. Његов утицај, као драмског писца, критичара и позоришног човека уопште, био је огроман не само у Француској већ и широм Европе.

Глумачку трупу основао је 1643. године и представе су извођене по унутрашњости Француске. У Паризу су имали неуспели покушај кад су пред младим Лујем XIV у Лувру извели Корнејеву трагедију. Велики успех су стекли са Молијеровим комадом „Заљубљени доктор“, а углед су учврстили комедијом „Смешне прециозе“. Све до своје смрти, Молијер је доминирао француском позоришном сценом, мада му је то донело и многобројне непријатеље и љубомору других глумаца и редитеља. Комадима „Дон Жуан“ и „Тартиф“, Молијерова трупа је наишла на непријатељски став моралних фанатика и цркве, али је краљ тада стао на његову страну.

Његове комедије „Мизантроп“, „Силом лекар“, „Скапенове подвале“, „Учене жене“, „Тврдица“, „Уображени болесник“ биле су изузетно популарне када су први пут биле постављене на сцену, а такве су остале и данас. Молијер је са посебном вештином и лакоћом истицао људске мане и исмевао људску глупост, а то су категорије које су безвремене и присутне у свим добима људског постојања и на тај начин актуелност Молијерових комедија је непролазна. Створио је многе ликове који су прешли у народни мит као представници људских типова: Тартиф-лицемер, Журден-амбициозни сноб, Дон Жуан-романтични бунтовник, Скапен-препредењак и многи дуги.

Од 1661. године Молијерова трупа је смештена у Пале-ројалу, првобитно приватном позоришту кардинала Ришељеа. У то време је написао многе забавне комедије за двор, комичне балете уз музику коју је писао Лили, а његов комад „Грађанин племић“ био је један од најпопуларнијих у то време.

Динамичан начин живота, прекомерни рад, стални сукоб и непријатељство са црквом као и грудна болест довели су до Молијерове смрти у 51. години за време извођења „Уображеног болесника“. Сахрањен је на гробљу сиромаха. У његову част Комеди францез, која је основана после његове смрти, постала је позната као „Молијерова кућа“.

Руски књижевник Михаил Булгаков (1891-1940) је у својој драми „Братство лицемера“ представио буран Молијеров живот и истакао је страшан положај уметника који покушава да умакне неправедној репресији цркве и власти и да живи своју уметност.

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште